Expoziţia „Decembrie 1989: între Revoluție şi Crăciun”-lecție de istorie recentă la Muzeul Județean

0
251

Muzeul Județean de istorie a vernisat, luni, expoziţia „Decembrie 1989: între Revoluție şi Crăciun”, o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului și propune o radiografie a două spații: privat şi social.

Expoziția este realizată în colaborare cu Muzeul din Zalău și va putea fi vizitată până la finalul lunii aprilie.

Pe de o parte, este reconstituit un ambient dintr-o locuinţă urbană, care reflectă viața unei familii – ternă și cu multe lipsuri, în aşteptarea Crăciunului iar pe de altă parte, este surprinsă ieşirea din acest mediu pe străzile Buzăului şi efervescenţa socială caracteristică maselor în revoluţie, prin intermediul unor imagini-martor, realizate de fotograful George Necula.

Tot cu acest prilej muzeul propune vizitatorilor să participe la un proiect de colectare a amintirilor despre evenimentele din decembrie 1989, de la BuzăuAstfel cei care au trait evenimentele din urmă cu 30 de ani sunt invitați la ieșirea din expoziție să completeze un formular  „Tu ce ai făcut în decembrie 1989?”

„Este o expoziție de care suntem mândri, care s-a născut acum ceva vreme la idea colegilor din Zalău dar cu alt concept. Este o expoziție pe care ne dorim să o viziteze cât mai mulți oameni pentru că ea reliefează într-o măsură mare și foarte fidelă atât spațiul casnic cât și cee ace s-a întâmplat în stradă în decembrie 1989 la Buzău. Este o expozișție ce va stârni amintiri și care a fost realizată ca urmare a donațiilor primate de Muzeul Județean Buzău în perioada 2012-2013”, a spus directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Expoziția propune buzoienilor o locuință din perioada comunistă amenajată pe camere- bucătărie, baie, dormitor și sufragerie-dotate cu toate obiectele vremii, mare parte dintre acestea fiind funcționale.

Astfel, printre atracțiile expoziției se numără un televizor alb-negru funcțional pe care rulează o emisiune a postului național de televiziune, un pick-up cu discuri de vinil din perioada comunistă, un frigider Fram sau o mașină de spălat.

Nu în utltimul rând sunt prezentate o serie de obiecte vestimentare prntre care și o geacă purtată în timpul revoluției de un buzoian care a fost împușcat având pe ea urme de sânge și gaura provocată de glonț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.