Atât angajatorii din România, cât și cei din țările din regiunea D.A.CH. (Germania, Austria, Elveția) sunt în permanentă căutare de absolvenții vorbitori de limba germană. Majoritatea cursanților noștri fie folosesc deja în mod frecvent limba germană la locul de muncă, fie au început să urmeze cursuri de germană cu scopul dezvoltării carierei în spațiul germanofon.

De-a lungul timpului, interacționând cu ei și aflând care sunt nevoile pe care le au, ne-am pus întrebarea următoare: Care sunt cele mai utilizate expresii în germană la locul de munca?

Așa că haide să descoperim împreună ce formulări sunt adesea folosite și în ce contexte își au locul!

Expresii general folosite la locul muncă

Să ne imaginăm următorul scenariu: Ești proaspăt angajat la o firmă ce activează în regiunea D.A.CH. și urmează să iți cunosti colegii. Prin urmare, e foarte posibil sa te întâlnești cu următoarea formulare:

Ich möchte Ihnen meinen Kollegen Herrn… / meine Kollegin Frau… vorstellen. – Aș vrea să vi-l prezint pe colegul meu domnul…/ v-o prezint pe colega mea doamna…

De asemenea, este foarte probabil ca la un moment dat să îți întrebi colegii:

Wie lange arbeiten Sie/arbeitet ihr schon in dieser Firma? – De cât timp lucrați(dumneavoastră)/lucrați(voi) la această firmă?

Odată ce v-ați cunoscut colectivul și v-ați obișnuit cu mediul de lucru va fi nevoie să învățați anumite expresii uzuale ce sunt folosite zi de zi:

Was gibt es Neues? – Ce mai e nou?

 Können Sie mir bitte helfen? – Mă puteți ajuta, vă rog?

 Lassen Sie sich Zeit mit dem Auftrag. – Nu e nevoie să rezolvați urgent sarcina.

 Haben Sie noch Fragen dazu? – Mai aveți întrebări în legătură cu asta?

Hätten Sie einen Moment Zeit? – Aveți un moment liber?

Convorbiri telefonice în germană la locul muncă

În funcție de domeniul în care veți lucra, există posibilitatea ca una din sarcinile dumneavoastră principale să fie recepționarea apelurilor, sau contactarea clienților sau a partenerilor. Dacă această sarcină nu vă este în grijă la locul actual de muncă, există o posibiliate ca pe viitor sa fiți puși într-o situație unde va fi nevoie să dați/să recepționați un telefon. Tocmai de aceea avem și câteva fraze gata de folosit pentru dumneavoastră.

Kann ich bitte mit Herrn/Frau … sprechen? – Pot să vorbesc cu domnul/doamna…?

 Frau/Herr…ist den ganzen Tag in einer Besprechung/unterwegs/bei einem Kunden/auf einer Dienstreise. Kann ich etwas für Sie tun? –

Doamna/Domnul…va fi toată ziua într-o ședință/plecat(ă)/ cu un client/în deplasare. Pot să fac ceva pentru dumneavoastră?

 Frau/Herr… isst gerade. Sie/Er ist wieder ab…Uhr zu erreichen. – Doamna/Domnul…este momentan la masă. Va fi disponibil începând cu ora…

 Herr/Frau…ist den ganzen Monat in Urlaub. Darf ich Sie mit seiner/ihrer

Vertretung verbinden? – Domnul/Doamna…este toată luna în concediu. Pot să vă fac legătura cu persoana care îl/o înlocuiește?

Wie bitte? Können Sie das bitte noch einmal wiederholen? – Poftim? Puteți repeta, vă rog?

 Ziel dieses Gespräches/dieser Sitzung ist es… – Scopul acestei discuții/ședințe este…

 Wie kann ich Ihnen behilflich sein? – Cu ce vă pot ajuta?

Comunicarea prin e-mail la locul de muncă

Dacă nu v-ați regăsit în scenariul de mai sus în ceea ce privește apelurile telefonice, cel mai probabil contextul actual vă poate fi mai familiar. De cele mai multe ori metoda de comunicare între colegi și superiori este scrierea unui e-mail, întrucât este soluție rapidă și optimă de a transmite un mesaj. Așadar, în acest cadru putem folosi urmatoarele formulari:

Pentru secțiunea de început a e-mail-ului:

– Sehr geehrte Damen und Herren: se folosește atunci când te adresezi unei firme/instituții și nu cunoști numele persoanei de contact;

 – Sehr geehrte Frau/Herr…– Stimate domnule/doamnă…: se folosește atunci când cunoști numele persoanei de contact;

Pentru secțiunea de final a e-mail-ului:

– Mit freundlichen/herzlichen/vielen Grüßen,

– Beste Grüße,

Cursuri de germană pentru angajați

Dacă te interesează un curs de limba germană, Centrul Gutenberg îți pune la dispoziție atât cursuri de începători, cât și de avansați.

Centrul Gutenberg (www.invatagermana.ro) oferă cursuri de limbă germană pentru adulți și companii, iar Centrul Didacto (www.didacto.ro) oferă cursuri și activități educaționale în limba germană pentru copii.

Limba germană pentru adulți: acum este momentul să îți accelerezi cariera

Centrul Gutenberg își propune să sprijine prin cursuri online și resurse educaționale interactive pentru toate persoanele care vor să învețe limba germană.

Astfel sunt organizate cursuri clasice care se axează pe învățarea limbii germane după cerințele încadrării în standardele lingvistice europene, dar și cursuri conversaționale, unde participanții au posibilitatea de a exersa cunoștințele dobândite cu un vorbitor nativ de limba germană.

Limba germană pentru copii

Centrul Didacto își propune să ofere copiilor experiențe educaționale calitative, online și offline. Misiunea Didacto este de a crește generații de copii încrezători care vor ajunge acolo unde își propun.

Vă invităm la programele Gutenberg, accesând site-urile noastre, să învățăm limba germană împreună și să ne bucurăm de avantajele aduse de aceasta!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.