La finalul sezonului trecut, Buzăul fotbalistic a înregistrat schimbări majore și succesive într-un timp foarte scurt. Așa se face că numele e altul, societatea comercială, de fapt primăria, a găsit noi asociați (tot de la stat, dar nicidecum mai mascat), au venit antrenori și conducători noi. Când s-a luat decizia cu schimbarea acționariatului la clubul din Crâng era clar că se caută driblarea legii în vederea posibilității de a promova în prima divizie fotbalistică. Nu știu cum poate fi păcălit cineva că finanțarea nu mai este din bani publici, atâta timp cât 40% din buget vine tot de la Palat, iar alți 40% de la Casa Albă. Vreo două milioane de euro gestionați de un acționar minoritar, de parcă am fi aterizat prin politica anilor 2000 când tăriceanu a stat la guvernare cu 18-20% pentru că opoziția, de fapt majoritatea parlamentară, nu era în stare (sau îi convenea de minune?) statutul de decident din umbră. Că nu trecea niciun proiect important fără ca ei să ridice mâna, vă amintiți?

Revin la folbal, că cel în care folosim litera “T” a dispărut acum vreo douăzeci de ani. Acum tot ce rostogolește mingea pe terenurile planetei se gândește la profit. Un profit mai rapid decât pariurile sportive știe cineva? Că jucătorii de superclasă pe care să-i vinzi milionarilor de la City ori PSG nu se nasc în fiecare vară… Deci folbalu se joacă și în Crângul Buzăului, nu l-au inventat Ibriș, Tudose sau Timiș atunci când au promovat succesiv echipa din mlaștinile diviziei județene. Și nici Ilie Stan atunci când l-a dat afară pe Ciprian Petre „că era prea bătrân”, iar în anul următor l-a folosit titular în vreo 20 de meciuri. Discuțiile din club mai răzbat în presa locală doar când Michiduță își bagă coada printre jmekerii din birouri. Atunci când transferurile și comisioanele se blochează, atunci când parandărătul este trecut în agenda antrenorului principal și nu al oamenilor purtători de cravate, atunci când 2/1 ori X/X ajung un pic cam târziu în posesia lingăilor care fac lobby unui club înființat cu un singur scop, să mănânce și gura lor niște bani de la buget! Că-s moka, nu de alta, iar controlorii de la Curtea de Conturi vor face socotelile abia peste 2-3 ani, când de totul se va fi ales deja praful.

Are careva dintre suporteri vreo speranță că noii manageri vor schimba ceva în bine? Că performanțele lor sportive sunt ZERO, sau apropiate de acest număr. Nu am auzit ca niciunul dintre domnii Constantinescu și Mitran să fi lucrat până acum în prima divizie românească. Atenție, nu am zis Bundesliga și nici măcar Eredivisie! Bă, la noi să fi făcut performanțe, nu la alții. Că diplome de participare la cursuri și concursuri putem toți să luăm. Toți! Nu costa decât vreo 5-600 de euro să faci cursuri de antrenor/manager pe la vreun AJF ori vreo scoală privată. Cu banii ăștia plătiți pe la vreo academie obscură din Viena, Zaragoza ori Enschede toți putem adaugă în CV cursuri absolvite în specializarea “management sportiv”. Sau să facem poze în muzeele de la Nou Camp, San Siro ori Bayern Munchen, costă doar 20 de euro și avem amintiri frumoase cu trofeele lor în brațe. Dacă ne mai găsim și cu vreun boss prin zonă, nu vorbesc de Rumenigge, de Laporta ori Leonardo, ci de vreunul de plan secund, iată că putem veni și mai jmekeri din străinătate, zicem că ușile de la birourile lor ni se vor deschide la prima adiere de vânt. Păi înainte să citim CV-uri de acest gen, nu mai bine ar cere angajatorii o probă de lucru? Sau recomandări de la foștii angajatori? Dar pe cine să mai găsești la Săcele ori Ceahlăul care să-și amintească de vreunul dintre domnii aduși de FC Buzău să-i managerieze activitatea sportivă? Pe bune, asta n-a fost o glumă! Doar faptul că ai o diplomă de absolvire a unui curs te recomandă să gestionezi banii unui oraș, vreo două milioane? (Eu sunt servant pompier, apropo, dar ISU nu mă bagă în seamă, că nici de bocancii pompierilor lor nu mă pot apropia. Să-i lustruiesc, binențeles.)

Mai aud o idee trâmbițată de oamenii propășiți la club cu salarii ce sar ușor suta de milioane, aceea că “Buzăul trebuie să revină în elita fotbalului românesc, acolo unde îi este locul”. Frateee, ce naiba vă dă să mâncați la ședințele alea? Toți aceeași limbă, toți acealași cântecel ruginit? Păi Buzăul, în istoria fotbalului românesc este un fâs, adică nimic, absolut nimic nu a produs care să rămână în amintirea iubitorului român de fotbal. Nimic, frate. Fă sondaje, dacă ești jmeker și vrei să mai mătrășești vreo 70-80 de mii de euroi, prin câteva ziare locale din Botoșani, Constanța ori Caransebeș (n-am zis GSP sau ProSport!!!) și pune întrebarea: “Numiți zece echipe de fotbal care merită să joace în prima ligă din fotbalul românesc”. Sau schimbă “echipe” cu “orașe”, poate brandul care a bătut Parisul luna trecută e mai puternic. Sunteți dispuși să intrați în jocul ăsta? Sau sunteți convinși că nici măcar în primele 30-40 de locuri nu ați fi văzuți de participanții la un asemenea sondaj? În afara noastră, a buzoienilor, puțini spre deloc știu românii de Buzăul fotbalistic. Aaa, dacă le-ai induce în întrebare cuvinte cheie gen “Gloria”, poate că cineva și-ar aminti de o echipă din Crângul nostru, dar am vorbi de amatori de fotbal cu vârste de peste 45-50 de ani, că tinerii, cei care conduc acum lumea prin energia și forța lor, habar nu au de tradiția fotbalului buzoian care este. Pentru că nu este. Nicăieri. ZERO e Buzăul pe harta fotbalului de la noi.

Bine, visele nu sunt interzise. Jos pălăria pentru că aveți curajul să visați. Dar pe ce vă bazați? Pe un antrenor decent și pe niște jucători de mâna a doua spre a treia? Câți dintre ei sunt localnici, să le fie rușine să iasă pe stradă în cazul unor înfrângeri cu Csikszereda ori Metaloglobus? Câți dintre ei au mai mult de un sezon-două la vreun club serios? Câți dintre ei vor mușca din adversar pentru salariul de 3-4000 de euro și nu pentru motivația că au drept de promovare? Visați oameni buni, noi ne pregătim să vedem un nou sezon cenușiu, alte răsturnări spectaculoase de scor după pauză, alte “0-0, scor corect și cota 6, poate 9”, ne pregătim să citim declarații de doi lei la conferințele de presă despre cum vom intra în play-off, despre cum vom cuceri Everestul diviziei secunde, despre cum veți închide gura dujmanilor. Eu, ca buzoian și suporter al acestei echipe, aș prefera să am un oraș îngrijit, cu grădinițe și scoli de nivel european (curățenie, educație, respect), străzi asfaltate și nu reparate în fiecare primăvară, cabluri care să nu mai atârne de pe stâlpi și case înconjurate de benzi de avertizare “pericol de prăbușire”. Campania de pe Facebook și închipuitul oraș care a bătut Parisul e doar pentru guguștiuci.

P.S Domnilor din conducere, foști militari sau cursanți la Barcelona, hai să lăsăm sondajul, nu o să vă iasă rezultatele așa cum v-ați dori! Dar să ștergeți scaunele din stadion în zi de meci, să nu mai fie pline de noroi, credeți că se poate? Că nu vă cer să faceți și WC-uri pentru spectatori, asta chiar c-ar fi o misiune imposibilă! Sau cișmele cu apă potabilă.

Vali MOCANU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.