Ambasadorul Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg, a vizitat miercuri fabricile Green Grup de la Buzău pentru a vedea pe viu cum sunt reciclate materialele colectatea prntr-un proiect cofinanțat de Guvernul norvegian cu 1,4 milioane de euro un.
Proiectul implementat de compania Total Waste Management, a cărui valoare se ridică la 4 milioane de euro, este un proiect de colectare a deșeurilor reciclabile de la populație. Acesta constă în dezvoltarea și implementarea unei infrastructuri inteligente de colectare în 25 de orașe mari din România, cu obiectivul de a prelua anual peste 15,200 de tone de deșeuri de ambalaje și echipamente electrice și electronice, care să ajungă în fabricile de reciclare din țară.
“Norvegia și-a stabilit ca obiectiv de dezvoltare să devină una dintre cele mai inovative și verzi economii din lume. Optimizarea industriilor existente, încurajarea antreprenoriatului și a investițiilor în eco-inovare, dezvoltarea și implementarea de tehnologii noi, toate acestea sunt câțiva din pașii făcuți de Norvegia în vederea promovării unei economii verzi. În linie cu strategiile interne, Norvegia este decisă să contribuie la optimizarea economiilor altor state europene, cum este și România. Dezvoltarea durabilă este o preocupare globală. Proiectul prezentat astăzi este o inițiativă de ultimă oră în gestionarea deșeurilor în România, integrând atât colectarea selectivă a deșeurilor, cât și activități de procesare”, a declarat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.
Punctele de colectare a deșeurilor amenajate de compania Total Waste Management poartă denumirea de SIGUREC, un acronim al expresiei “sigur reciclare”, și integrează trei componente cheie:
• O stație integrată de colectare ce reunește: o unitate complet automatizată de recuperare a deșeurilor de ambalaje PET, doze de aluminiu și sticlă, o unitate semi-automatizată pentru preluarea echipamentelor electrice și electronice și 5 recipiente pentru preluarea alte tipuri de ambalaje
• o camionetă de transport ce deservește fiecare punct de colectare
• o unitate pentru compactarea deșeurilor
Un software inteligent înregistează deșeurile introduse și asigură interactivitate cu cei care se implică în colectarea separată. Echipamentele tehnologice au la bază soluții Tomra, compania norvegiană numărul 1 în lume în aparate de colectare automatizate pentru deșeuri de ambalaje. Acestea au fost integrate în mod unic alături de un sistem propriu de colectare a electronicelor, rezultând astfel un concept de colectare singular în Europa.
Automatizarea procesului și monitorizarea electronică a deșeurilor oferă câteva avantaje importante. Sunt furnizate date clare și precise, precum tipul si greutatea deșeurilor și se asigură transparență și trasabilitatea acestora către fabricile de reciclare. Un rol important pentru încurajarea oamenilor de a folosi sistemele SIGUREC îl joacă parteneriatul cu retailerii, precum Carrefour. Astfel, la depunerea materialelor reciclabile prin SIGUREC, sunt eliberate automat recompense sub forma unor cupoane de reduceri valabile în hipermarket.
Prin acest proiect, vrem să transmitem două mesaje importante: faptul că deșeurile au valoare și că ele ajung sigur la reciclare. Oamenii sunt încurajați să folosească sistemele noastre primind vouchere de reducere la cumpărături cu valoarea deșeurilor aduse, eliberate automat după introducerea reciclabilelor în aparate. Voucherul este de fapt garanția că deșeurile au fost înregistrate și vor ajunge pe drumul cel mai scurt în fabricile de reciclare. Cei care nu doresc recompensa, au opțiunea de a redirecționa valoarea primită către o cauză socială”, a declarat Constantin Cristea, General Manager al Total Waste Management.
Până la ora actuală, au fost instalate 11 puncte de colectare în București, Brașov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Iași, Suceava, Brăila, Focșani, Pitești și Ploiești, urmând ca până la finalul anului să fie instalate restul punctelor de colectare. Prin cele 11 puncte de colectare, au fost recuperate aproximativ 1300 de tone de materiale reciclabile, dintre care dintre care 17 milioane de sticle PET, 125,000 de doze de aluminiu, 100,000 de sticle, 353,000 de kilograme de electronice și 154,000 de kilograme de hârtie și carton.
O astfel de stație SIGUREC, finanțată însă din fonduri private, este amplasată și în municipiul Buzău în vecinătatea magazinului Kaufland.
Mariana Carmen liked this on Facebook.
Luiza Voinescu liked this on Facebook.
Cozmin Daniel Dragomir liked this on Facebook.