Un scandal de proporții stă să izbucnească la școala din Calvini după ce un audit comandat de noul director al instituției de învățământ a scos la iveală că predecesorul său a angajat cheltuieli nejustificate de  aproape 2 miliarde de lei vechi iar acum banii trebuie plătiți.

Totul s-a întâmplat în anul 2015 atunci când profesorul Eugen Constantinescu, director la acea vreme, a angajat școala într-o serie de cheltuieli pentru care  nu avea sumele prevăzute în buget. Conform unui act de control ar fi vorba despre 185.730 lei  dar și un abonament lunar de 600 de lei încheiat cu o cunoscută firmă de pază din municipiu pentru alarmă și monitorizare video.

Cei mai mulți bani ar fi trebuit să se ducă pe lucrări de ignifugare la  patru școli din comună respectiv școala primară Olari, școala primară Bâscenii de Sus, școala gimnazială Bâscenii de Jos și două corpuri ale școlii gimnaziale din Calvini. Ignifugarea pentru cele patru școli ar fi costat  nu mai puțin de 140.130 de lei însă directorul Costache a contractat lucrările și chiar a plătit 30.000 de lei fără ca sumele să fie prevăzute în buget. De asemenea alți 45.600 de lei au fost cheltuiți de directorul Eugen Costache pentru achiziționarea și montare unui sistem de supraveghere video și pentru plata a două abonamente de monitorizare și alarmă. Toate cheltuielile au fost făcute de directorul școlii fără a avea sumele prevăzute în buget bazându-se exclusiv pe promisiunea Primăriei și Consiliului Local care i-ar fi dat asigurări ca îi vor plăti lucrările.

„Cu toate că NU au fost sume  prevăzute cu această destinație în bugetul pe anul 2015, am angajat cheltuiala în baza unei promisiuni din partea Primăriei și a Consiliului Local  din acea vreme, în sensul că îmi vor asigura sumele necesare, însă promisiunea nu s-a mai materializat”, scrie profesorul Eugen Constantinescu în nota explicativă dată în fața organului de control.

Neregulile de mai sus nu sunt singurele reținute în sarcina fostului director. Tot fără a avea prevăzuți banii necesari în buget a achiziționat o centrală termică pentru școala gimnazială Bâscenii de sus pe motiv că cea veche se stricase și nu mai putea fi reparată. Mai mult nici factura pentru sistemele de supraveghere și nici cea pentru centrala termică nu au mai fost înregistrate în contabilitate.

 

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean a confirmat pentru Observatorul Buzoian faptul că la școala din Calvini există problema semnalată și a declarat că în scurt timp să vor lua măsuri.

„Este adevărat că au fost constatate unele nereguli iar săptămâna aceasta așteptăm să vedem care vor fi măsurile care se vor lua. Este într-adevăr o sumă mare care nu a fost plătită iar cei care au făcut lucrările își vor banii”, a declarat inspectorul general al IȘJ Buzău, Florina Stoian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.