Gabriel BALABAN

UPDATE: Surse de presă susțin că în perioada menționată de DNA ședințele Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate ar fi fost conduse, în majoritatea cazurilor, de fostul subprefect, Vasile Alecu. Acesta aruncă însă pisica în curtea Primăriei Buzău.
”Cererile pentru elibererarea titlurilor de proprietate de pe raza municipiului  Buzău se făceau la Comisia Locală, după care erau trimise la Prefectură. Nu-mi amintesc să fi existat o astfel de solicitare. Întrebați cel mai bine la Primăria municipiului Buzău”, a spus luni Vasile Alecu.

Contactat telefonic de reporterii Observatorul buzoian, fostul prefect de Buzău, Gabriel Balaban în perioada 2007-2008, atunci când DNA susține că fostul ministru de Interne Cristian David ar fi luat șpagă jumătate de milion de euro pentru eliberarea unui titlu de proprietate a unui teren de 15 ha în intravilanul municipiului, a declarat că nu are cunoștință ca cineva să fi primit o asemenea suprafață în oraș pe durata mandatului său de șef la Casa Albă. De asemenea, Balaban susține că nu a fost citat sau chestionat de organele de cercetare cu privire la acest subiect.
”NU știu nimic. Acum, de la dumneavoastră, aud prima dată despre asta, dar eu-mi aduc aminte ca pe perioada mandatului meu de prefect cineva să fi primit 15 hectare de teren în municipiul Buzău. Nu am fost citat de DNA și nici o de altă instituție în legătură cu acest subiect”, a declarat luni fostul prefect al județului Buzău, Gabriel Balaban. În aceeași perioadă, subprefect era Vasile Alecu.

”Cererile pentru elibererarea titlurilor de proprietate de pe raza municipiului  Buzău se făceau la Comisia Locală, după care erau trimise la Prefectură. Nu-mi amintesc să fi existat o astfel de solicitare. Întrebați cel mai bine la Primăria municipiului Buzău”, a spus luni Vasile Alecu.

Contactat telefonic, primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, a declarat că nu a existat în perioada menționată de DNA o solicitare a unui teren în suprafață de 15 hectare pe raza municipiului Buzău.

De menționat, că Gabriel Balaban a fost învestit în funcția de prefect de Buzău pe 10 mai 2007 după ce fostul prefect de atunci, Cristi Bîgiu, a demisionat pe 27 aprilie 2007. DNA susține că faptele de care este incriminat fostul ministru Cristian David s-ar fi petrecut în perioada 5 aprilie 2007-22 decembrie 2008. Practic, Bîgiu a fost prefect de Buzău  3 săptămâni în această perioadă, în restul intervalului,  mandatul de prefect aparținându-i lui Gabriel Balaban.

 

Luni, DNA a anunțat că cere aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Cristian David, pentru luare de mită şi spălare de bani, existând suspiciuni că ar fi primit 500.000 de euro pentru ca o persoană să primească titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzău.

„Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al PICCJ referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de David Cristian, ministru al Internelor şi Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, DNA a fost sesizată, în acest an, că fostul ministru Cristian David ar fi pretins, în 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat în intravilanul municipiului Buzău.

„Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, a precizat DNA.

La cererea transmisă de DNA au fost ataşate referatul întocmit de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie care efectuează cercetări în cauză, precum şi copii ale dosarului de urmărire penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.