Schimbarea bruscă a vremii a generat la Buzău dar și în județele vecine un val de îmbolnăviri. Zilnic, medicii de familie dar și cei de la camera de gardă a Spitalului Județean sunt asaltaţi de pacienţi cu afecţiuni respiratorii, care tuşesc, strănută şi au nasul înfundat. Unii primesc tratament acasă însă alții, care prezintă forme mai grave de boală, sunt internați. Din statisticile medicilor reiese că cei mai vulnerabili în fața vremii devenită capricioasă peste noapte s-au dovedit a fi bătrânii dar mai ales copiii mici. Mai exact, răcelile au făcut cele mai multe victime în rândul copiilor de grădiniță, cu vârste cuprinse între unu și patru ani. De altfel, în grădinițele din oraș copiii lipsesc pe capete. Majoritatea claselor funcționează cu jumătate din numarul de micuți înscriși, mulți fiind ținuți acasă din cauza infecțiilor respiratorii.
”Pe secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău au fost internați, în ultimele zile, cu infecții acute respiratorii 113 copii și 15 adulți iar cu pneumonii 11 copii și 7 adulți. Cauzele sunt atât schimbarea bruscă de temperatură cât și colectivitatea”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin.
Vestea buna este că la Buzău, până acum, nu există nici o suspiciune de gripă. Iar asta este cu atât mai îmbucurator cu cât campania antigripală va debuta cu întârziere în județ, motivul fiind întârzierea licitaţiei pentru achiziţionarea dozelor de vaccin la nivel naţional. Abia după încheierea licitaţiei care se va efectua pe plan local, va porni şi campania de vaccinare împotriva gripei, primele pe listă fiind persoanele cu risc maxim de îmbolnăvire, respectiv bătrânii.
”Ministerul Sănătății va organiza licitație națională pentru achiziționarea vaccinului antigripal sezonier însă până atunci au fost suplimentate fondurile alocate pentru programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare. Este vorba despre suma de 70.500 lei, în vederea declanșării procedurilor de achiziție pe plan local a vaccinului antigripal. DSP Buzău va demara procedurile de achiziție în regim de urgență astfel încât să putem vaccina poopulația din grupele expuse la risc cât mai repede, dar nu mai târziu de 7 noiembrie”, a dcelarat astăzi purtătorul de cuvînt al DSP Buzău, Mihaela Voineagu.
Conform sursei citate, în județul Buzău vor fi achiziționate pentru început 6400 de vacinuri antigripal, urmând ca, după epuizarea lor, Ministerul Sănătății să trimită alte doze cu care să fie imunizați toți buzoienii cu risc de contractare a virusului gripal.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.