Domnule președinte de ședință,

 Stimați colegi,

                   Se spune că o imagine exprimă 1000 de cuvinte. Ceea ce președintele Volodimir Zelenski ne-a arătat în preambulul alocuțiunii sale nu exprimă 1000 de cuvinte, ci generază o liniște asurzitoare. Orice cuvânt este de prisos, orice frază este inadecvată pentru a descrie crima comisă de armată rusă în localitatea ucraineană Bucha.

În momentul în care legi civili cu mâinile la spate și îi execuți cu un glonț în ceafă, nu mai ești soldat, ești un asasin cu sânge rece.

Când violezi și ucizi femei, masacrezi copii și bătrâni, nu ești soldat, ești o brută criminală și lașă, care se folosește de privilegiul purtării unei arme pentru a ucide oameni fără apărare.

Nicio rațiune militară nu poate justifica genocidul comis împotriva unei populații civile. Nu există cuvinte pentru așa ceva.

Faptele de arme ale soldatului rus sunt de o cruzime pe care nu credeam și nu doream să o mai vedem pe continentul european, pătat de prea multe ori cu sânge nevinovat din cauza ifoselor unor conducători autoritari sau totalitari.

Aș vrea să întreb trompetele regimului putinist de la noi: asta înseamnă operațiunea de de-nazificare? Când bombardezi monumente care comemorează victimele Reichului german și execuți civili discreționar? Când tragi cu rachete în clădiri de locuință și ucizi supraviețuitori ai Holocaustului?

Doamnelor și domnilor,

Eu cred că este foarte clar cine sunt naziștii în toată această ecuație. Oricine caută scuze regimului criminal de la Moscova sau relativizează genocidul declanșat de armata rusă în 24 februarie se descalifică ca ființă umană și devine părtaș indirect la atrocitățile de pe teritoriul Ucrainei. Nimeni nu are dreptul să nege crimele împotriva umanității petrecute la doar câteva sute de kilometri de țara noastră. Rusia, începând cu Vladimir Putin, trebuie să răspundă pentru acțiunile reprobabile pe care le întrepinde chiar la această oră.

Mă rog pentru poporul ucrainean și sper să își găsească în continuare ambiția și determinarea de a rezista în fața acestei opresiuni.

Istoria ne-a arătat, de foarte multe ori, că, în cele din urmă, Lumina va învinge Întunericul, iar Libertatea va învinge Tirania. Chiar dacă cei responsabili de acest război ilegitim și neprovocat nu vor apuca ziua în care o instanță internațională îi va condamna pentru crima comisă, Istoria nu va uita și nu va ierta.

Oricâte armate va trimite Vladimir Putin să semene teamă și oroare, el trebuie să știe că are în față oameni liberi, înarmați cu hotărârea de a-și apăra pământul și națiunea, ajutați necondiționat de către țările UE și NATO în lupta lor pentru suveranitate și independență.

România va rămâne un prieten pe care Ucraina se poate baza!

Vom face tot ce ne stă în putință pentru a oferi asistență celor care fug din calea războiului și pentru a ne asigura că Rusia plătește pentru această nebunie criminală.

Vă mulțumesc!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.