GALERIE FOTO: 12 ani de la tragedia de la Mihăilești în care 18 persoane au murit și alte 13 au fost rănite

0

Peste o sută de persoane, majoritatea pompieri militari dar și rude ale pompierilor eroi și ale localnicilor care și-au pierdut viața în explozia din data de 24 mai 2004 au participat, marți, la Mihăilești la comemorarea a 12 ani de la tragicul accident în urma căruia și-au pierdut viața 7 pompieri, 9 civili și 2 jurnaliști iar alte 13 persoane au fost rănite.
Ceremonialul organizat la monumentul pompierilor eroi ridicat la Mihăilești a debutat cu o slujbă religioasă, a continuat cu depuneri de coroane iar la final rudele celor morți au oferit de pomană celor dispăruți în urmă cu 12 ani pachete cu mâncare.

„Au trecut 12 ani de la tragicul eveniment petrecut lângă Mihăilești. Ca în fiecare an comemorăm eroii noștri pompieri, civili și cei doi jurnaliști car au fost alături de noi. Colegii mei pompieri, cei 7 eroi sunt mereu în sufletele noastre, le respectăm și le cinstim memoria și vor rămâne mereu în amintirea noastră”, a declarat comandantul ISU Buzău, colonel Dănuț Nicolae.

Printre cei prezenți an de an la manifestările de la Mihăilești s-a aflat, marți, și pompierul Ilie Simi unul dintre pompierii care au scăpat cu viață din deflagrația produsă în dimineața zilei de 24 mai însă a rămas fără un picior.

„În fiecare an retrăiesc acele momente din data de 24 mai când am ajuns aici și în câteva secunde ne-a spulberat pe toți. Toată lumea țipa, striga după ajutor, greu se poate descrie în cuvinte ceea ce era atunci. Acum durerea este foarte mare în sufletul meu mai ales că am rămas marcat pe viață pierzându-mi în acea explozie și piciorul”, a declarat Ilie Simi angajat în prezent ca personal administrativ la Garda de Intervenție Mărunțișu din cadrul ISU Buzău.

În vârstă de 82 de ani, Mihai Mihalache, tatăl maiorului post-mortem Dorin Mihalache, comandantul gărzii de intervenție din acea dimineață fatidică, nu a ratat nici în acest an comemorarea organizată de ISU la monumentul ridicat la Mihăilești. Deși are de străbătut sute de kilometri, an de an bătrânul de 82 de ani vine la Mihăilești să își amintească de fiul său și să îi cinstească memoria.

„Nu simt altceva decât durere în fiecare an dar vin pentru că atunci când nu voi mai fi eu Dumnezeu știe cine o mai veni. E greu la anii mei să vin dar nu vreau niciodată să treacă ziua asta și să nu vin. Mă pregătesc din timp să ajung aici în fiecare an. Doru mă întreba mereu ce îmi trebuie, mă ajuta cu treaba, un copil ordonat și disciplinat și de când a murit el nu mai am liniște, nu mai am odihnă nu mai am nimic ”, a declarat Mihai Mihalache, tatăl pompierului Doru Mihalache.

În data de 24 mai 2004 un camion are transporta 20 de tone de azotat de amoniu de la combinatul chimic Doljchim s-a răsturnat pe DN 2 E 85 în apropiere de localitatea Mihăilești, a luat foc şi a explodat atunci când pompierii veniți la fața locului încercau să lichideze flăcările.
În urma exploziei de la Mihăilești 18 oameni și-au pierdut viața și alți 13 au fost răniți. Au murit în explozie 7 pompieri – maior post mortem Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem Necula Romeo, sublocotenent post mortem Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem Stan Silviu, sublocotenent post mortem Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem Oprea Florentin Valentin, 2 jurnaliști, Elena Popescu și Ionuț Barbu, corespondenți ai postului de televiziune Antena 1 și alți 9 civili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.