GALERIE FOTO: 13 ani de la explozia de la Mihăilești care a ucis 18 oameni

0

ISU Buzău i-a comemorat, miercuri, pe cei 7 pompieri care și-au pierdut viața în urma exploziei unui camion cu azotat de amoniu în dimineața zilei de 24 mai 2004. La eveniment au participat aproximativ 100 de oameni majoritatea pompieri dar și rude ale celor care și-au pierdut viața în urma deflagrației.

Prezent ca în fiecare an la Mihăilești în data de 24 mai, tatăl pompierului Doru Mihalache care și-a pierdut viața în urma exploziei camionului cu azotat de amoniu spune că îi este foarte greu fără fiul său chiar dacă au trecut 13 ani.

„În fiecare an cât am să trăiesc am să vin. După aia nu mai știu cine o să vină. Un băiat am avut și pe ală l-am pierdut. Îmi este foarte greu pentru că stau prost cu sănătatea. Am plecat ieri la 14.00 din Botoșani și am ajuns la ora 21.00. Doru era un băiat foarte atent, apropiat, care vorbea tot timpul și mă ajuta.  O murit prea repede. Acum ar fi trebuit să aibă 45 de ani. Nu știu de ce s-a întâmplat asta pentru că rău nu am făcut la nimeni nici eu nici el”, a declarat Mihai Mihalache tatăl pompierului Doru Mihalache.

Unul dintre supraviețuitorii exploziei de la Mihăilești,  Sorin Teșcan, a venit miercuri la Mihăilești însă nu s-a simțit în stare să ia parte la ceremonia și a preferat să rămână în mașină.

„13 ani de la 24 mai 2004. Chiar dacă au trecut 13 ani parcă a fost ieri când m-am despărțit de colegii noștri care acum ne veghează de undeva din ceruri și ne supraveghează să ne facem datoria. Suntem la Mihăilești într-un loc încărcat de eroism și de tragedie pentru că după 2004 în conștiința întregului popor când se rostește numele Mihăilești și apari la știri te aștepți la o tragedie. Nu mai departe de anul trecut un camion încărcat cu butelii a pus în pericol viața locuitorilor din Mihăilești. Eroi noștri nu vor muri niciodată. Îi veți găsi la Mihăilești. Dumnezeu să-i odihnească! ” a declarat Dănuț Nicolae, comandantul ISU Buzău.

La rândul său mama pompierului Romeo Necula ucis și el în urma exploziei de la Mihăilești spune a ajuns să urască practic și numele localității care i-a răpit prea devreme fiul

„Urăsc când aud se satul asta. Urăsc ziua, ora, ceasul ceea ce s-a întâmplat pentru că de 13 ani nu am parte decât de durere zi si noapte. Nopți de coșmar, durere mare. Nici nu se poate spune în cuvinte. Sunt 13 ani care au trecut cu nopți albe, durere, traumă, zi de zi la cimitir…”, a spus Lucica Necula mama pompierului erou Romeo Necula.

În 24 mai 2004, un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu de la Combinatul chimic Doljchim s-a răsturnat pe DN 2 (E 85), în apropiere de localitatea Mihăileşti, a luat foc şi a explodat atunci când pompierii veniţi la faţa locului încercau să stingă flăcările. În urma exploziei, 18 oameni au murit şi alţi 13 au fost răniţi.

Atunci, şi-au pierdut viaţa şapte pompieri: maiorul post mortem Doru-Mihai Mihalache, sublocotenentul post-mortem Romeo Necula, sublocotenentul post-mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenentul post-mortem Nicolae Jianu, sublocotenentul post-mortem Silviu Stan, sublocotenentul post-mortem Georgian Medeleanu, sublocotenent post-mortem Florentin Valentin Oprea, doi jurnalişti: Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1, şi alte nouă persoane – localnici veniţi să vadă ce se întâmplă sau persoane aflate în trecere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.