Un număr de 150 de militari ai forțelor speciale vor pleca la începutul lunii august în Afganistan în cadrul misiunii ”ROU SOTG 3â”, ceremonia de rămas bun având loc vineri la Buzău, în prezența ministrului Apării Naționale, MIrcea Dușa.
Cei 150 de militari, printre care se află parașutiști, trupe special, scafandri și cercetași, vor desfășura misiuni sub comanda ISAF și vor contribui la menținerea păcii pe teritoriul afgan, concomitant cu instruirea militarilor afgani. Printre cei 150 de militari care vor pleca în Afganistan se află și 6 femei. Majoritatea militarilor nu se află la prima misiune în teatrele de operații, însă există și soldați care pleacă pentru prima data într-o astfel de misiune.
Cei 150 de militari fac parte din trupele de elită ale Armatei Române și au statut special, la evenimentul de vineri participînd camuflați, fără ca jurnaliștilor să li se permit o discuție ei.
La evenimentul care a avut loc la Buzău, au participat peste 100 de rude ale militarilor care vor pleca în Afganistan dar și ministrul Apărării, Mircea Dușa.
”E un moment deosebit, pentru că Afganistan e cel mai periculos loc din lume. Misiunea nu e simplă, acolo se desfășoară și acțiuni de predare a securității afgane către armata afgană, nu e simplu. Din Buzău pleacă un detașament de elită al Armatei, de operațiuni speciale, cele mai pregătite trupe care pot face misiuni în orice situație. Sunt convins că așa cum au făcut-o de multe ori și de această data vor duce la capăt misiunea ordonată de minister și că toți militarii se vor întoarce cu bine”, a declarant vineri ministrul Apărării, MIrcea Dușa.
Cele mai puternice emoții le-au resimțit la evenimentul de vineri rudele celor 150 de militari care vor călca în curând pe cel mai ostil pământ din lume. Chiar dacă mulți au mai trait astfel de momente, emoțiile sunt puternice iar așteptarea va fi extreme de grea.
”E a treia oară când pleacă soțul meu, dar avem emoții de fiecare dată. Vor fi 6 luni lungi”, a declarat una dintre soțiile militarilor care vor pleca în Afganistan.
”Emoții mari, pleacă la a doua misiune, să dea Dumnezeu să se întoarcă sănătoși acasă, trebuie să meargă pentru țară, orice așteptare e grea, vom fi tot timpul cu ochii pe știri să știm ce se întâmplă. Misiunea e grea, dar ne rugăm să fie bine, să vină sănătosi acasă”, a adăugat altă rudă a unuia dintre militarii care la începutul lunii viitoare va pleca în Agganistan.
Tot vineri, după ceremonialul de rămas bun al militarilor care vor pleca în Afganistan, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a participat alături de rudele piloților decedați în accidentele aviatice înregistrate la Tuzla în 2010 și Poșta Câlnău în 2012 la dezvelirea unui monument ridicat în memoria tuturor aviatorilor militari care au sfârșit în tragedii aviatice.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.