GALERIE FOTO: Generalul Gheorghe Vișan a preluat comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica”

0
609

Divizia 2 Infanterie „Getica” are, începând de luni, un nou comandant în persoana generalului Gheorghe Vișan. Acesta a primit Drapelul de Luptă și comanda unității de la generalul Lucian Foca, cel care a fost numit  comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite, evenimentul desfășurându-se în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea.

La ceremonie au mai participat pe lângă reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Statului Major General, Statului Major al Forţelor Terestre, precum şi comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul Forţelor Terestre, prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, subprefectul Sorin Gheorghe, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și viceprimarul Ionuț Apostu.

 

***

General de brigadă Gheorghe VIŞAN

Generalul de brigadă Gheorghe VIŞAN s-a născut la data de 12 octombrie 1961 în Vălenii de Munte, Prahova. În anul 1980 a absolvit Liceul Militar „DIMITRIE CANTEMIR”, iar  1983 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „NICOLAE BĂLCESCU” (arma Infanterie).

După absolvirea şcolii militare a fost repartizat la Regimentul 7 Mecanizat, unde a îndeplinit funcţii de comandant pluton şi companie. În anul 1987 a urmat cursul de comandanţi de companie infanterie, iar în anul 1988 cursul de armament greu de infanterie. Între anii 1991 si 1993 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare.

După absolvire a fost repartizat ca ofiţer de stat major în comandamentul Brigăzii de Gardă „MIHAI VITEAZUL”, unde şi-a desfăşurat activitatea pentru o perioadă de şapte ani.

În 1998 a absolvit cursul intensiv de limbă germană. Ulterior, în 1999, a absolvit Colegiul German de Stat Major şi Cursul de Operaţii Întrunite şi Multinaţionale, ambele în cadrul Academiei de Conducere a Bundeswehr-ului, Hamburg, Germania.

Între anii 2000 si 2009 a ocupat diferite funcţii în cadrul Statului Major General, după cum urmează: ofiţer specialist în cadrul Direcţiei operaţii, şef birou instrucţie, şef secţie operaţionalizare şi şef serviciu instrucţie in cadrul Direcţiei Doctrină şi Instrucţie. În această perioadă a urmat cursurile referitoare la Forţa Întrunită Multinaţională în Lisabona/Portugalia şi Karup/Danemarca.

Datorită vastei sale experienţe, în anul 2005 a fost detaşat în Irak, ca locţiitor al şefului operaţiilor la Divizia Multinaţională Centru-Sud/ MND-CS în cadrul Operaţiei „IRAQI FREEDOM”. În acelaşi timp a fost reprezentantul naţional al României în Irak.

În 2009 a fost numit şef de stat major la Divizia 1 Infanterie ”DACICA”, iar în 2014 comandant al Brigăzii 2 Infanterie „ROVINE”.

Între 2014-2015, generalul de brigadă Gheorghe VIŞAN a îndeplinit funcţia de comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite din Bucureşti, iar începând cu 01 septembrie 2015 a fost numit şef de stat major la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est.

În anul 2016 a absolvit cursul NATO Senior Officer Policy, organizat la Şcoala NATO din Oberammergau, Germania.

Distincţiile şi decoraţiile generalului de brigadă Gheorghe VIŞAN includ: medalia Meritul Militar (clasele III, II, I), Virtutea Militară in Grad de Cavaler, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia de Merit (Garda Naţională a Statelor Unite/California), Medalia de Merit (Garda Naţională a Statelor Unite/Illinois), Medalia pentru Serviciu Merituos (Garda Naţională a Statelor Unite/Illinois), Medalia Comemorativă a Diviziei Multinaţionale Centru-Sud/MND-CS (Polonia), Emblema clasa I – Divizia 1 Mecanizată (Tadeusz Kosciusko)/Polonia şi Medalia de bronz a Ministerului Apărării din Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.