Circulația pe Drumul Național 1 B Buzău-Ploiești, închis în această dimineață din cauza unui tir care a derapat și a blocat șoseaua a fost reluată în această după amiază. Accesul autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe acest tronson se realizează controlat, în grupuri de aproximativ 10 autovehicule însoţite de echipaje ale Poliţiei.
Rămân în continuare blocate DN2 E85, atât spre București cît și spre Râmnicu Sărat, DN 2C – Costeşti – Smeeni – Padina, DN 22 – Rm. Sărat – Băile și DN 2B – Buzău – Brăila, în afară de DN 1 B Buzău-Ploiești singurul drum național deschis din județul Buzău fiind DN 10 Buzău-Brașov.
Nici pe drumurile județene situația nu este mai bună, ba din contră. Alte trei tronsoane s-au inchis, numărul drumurilor județene pe care nu se circulă ajungând acum la 14. Astfel la ora 16.00 erau închise următoarele drumuri:
– DJ 102H, blocat între Glodeanu Siliştea – Amaru;
– DJ 214A, blocat între Luciu – Largu – Ruşeţu;
– DJ 203N, blocat între Ruşeţu – Jugureanu;
– DJ 203E, blocat între Ruşeţu – Padina;
– DJ 203K, blocat de la intersecţia cu DN2 E85 către – Robeasca;
– DJ 203I, blocat între Pogoanele – Cilibia;
– DJ 203G, blocat între Costeşti – Stâlpu / între intersecţia cu DN 1B-E577 şi Merei şi între Tisău – Măgura;
– DJ 102L, blocat între Chiojdu – limita cu judeţul Prahova;
– DJ 203C blocat între Florica şi intersecţia cu DN2 E85 şi între Clondiru şi Movila Banului;
– DJ 203D, blocat între Buzău şi Ţinteşti;
– DJ 203 blocat între Valea Râmnicului şi Ziduri;
– DJ 205, blocat între Breaza, Năeni şi DN 1B-E577;
– DJ 103R, blocat între Breaza şi intersecţia cu DN 1B-E577;
– DJ 203A, blocat între Valea Râmnicului – Ghergheasa.

Chiar dacă între timp cei scoși din nămeți au mai plecat către case, peste 200 de persoane sunt și la această oră blocate în localitățile de pe drumurile naționale închise de nămeți. Numai în localitatea Smeeni, 80 de oameni sunt blocați încă de ieri. Oamenii au fost duși de autoritățile locale la școala și la spitalul din comună unde au înnoptat și au mâncat. Unii dintre ei, vor rămâne și în această noapte în grija autorităților din Smeeni întrucît nu au putut porni spre case.
”Cu excepția drumului național 22 Rîmnicu Sărat Braila, acționăm peste tot la acest moment. Intervenim în principal pe DN 2 E 85, dar și pe DN 2 C și pe DN 2 B. Pe șoseaua europeană am reușit ca tot ce însemnă mașini de mare tonaj și autoturisme să fie retrase în localități, ceea ce înseamnă circa 50 de mașini. În acest moment, mai sunt cazați circa 220 de oameni în 7 puncte din județ: la spitalul și școala din Smeeni, la Mihăilești, la Primăria Cilibia, la Caragele, la Primărie în Glodeanu Siliștea și la un primar din Buzău. Ținem legatura cu autoritățile, încercăm să- i ajutăm pe acești oameni cu pâine, ceai, cafea, apă plată, mâncare”, a declarat în această seară prefectul de Buzău, Paul Beganu.

Noaptea trecută au fost evacuate peste 500 de persoane din mașinile blocate în nămeți însă au existat și circa 100 de tiriști care au refuzat să-și abandoneze mașinile de teama de a nu rămâne fără marfă.
O situație mai specială s-a înregistrat astăzi la Cilibia unde doi gălățeni, soț și soție, care se îndreptau spre Brăila au rămas înzăpeziți pe câmp încă de azi noapte, la circa trei kilometri de localitate. Oamenii au sunat la 112 și au anunțat situația în care se află abia în această dimineață când au rămas fără carburant și motorul mașinii s-a oprit. După primirea apelului de urgenţă, poliţistul din localitate a format o echipă de cinci voluntari cu ajutorul cărora i-a scos pe cei doi soți, aproape degerați, și i-a transportat cu mașina Poliţiei la Primăria din localitate, unde au primit pături să se încălzească și ceai cald.
La ora transmiterii acestei știri, există încă 9 localități buzoiene nealimentate cu energie electrică, 18 echipe speciale încercând să remedieze avariile care în unele zone persistă încă de ieri după amiază.
Și peste toate acestea, nici în municipiul Buzău, situația nu e mai bună. Pe majoritatea străzilor din oraș s-a format un strat gros de polei, în ultimele zeci de ore, la Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Buzău prezentându-se, potrivit purtătorului de cuvânt al unității Adriana BRatosdin, zeci de persoane cu mâinile ori picioarele rupte, după ce au căzut pe gheață. Cele mai multe victime ale poleiului sunt adulții, unii dintre ei rămânând spitalizați întrucît în urma căzăturilor s-au ales cu fracturi mai grave care necesită o intervenție chirurgicală.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.