Zeci de lebede albe au poposit de câteva zile pe o baltă amenajată, la ieșirea din municipiul Buzău, de către o societate care a desfășurat în zonă lucrări de exploatare a agregatelor de râu. Specialiștii de la Agenția de Protecție a Mediului Buzău spun că păsările se află cel mai probabil în tranzit către țările scandinave și au poposit la Buzău pentru că au găsit condiții prielnice.
„Cel mai probabil lebedele se află în tranzit către zonele nordice și pentru că vremea a fost frumoasă și au găsit hrana corespunzătoare au poposit pe balta amenajată de un agent economic. Societatea a avut autorizație pentru exploatarea agregatelor de râu iar la final a fost obligată să facă o amenajare piscicolă”, a declarat Ionuț Apostu, directorul APM Buzău.
Sursa citată a mai precizat că este foarte posibil ca lebedele să rămână la Buzău pe tot parcursul sezonului rece dat fiind că nu ar fi prima dată când astfel de păsări iernează la Buzău.
„Cel mai probabil ele vor pleca către țările nordice însă este posibil ca unele, care sunt foarte slăbite să rămână să ierneze la Buzău mai ales că acest lucru s-a mai întâmplat și în anii anteriori când două lebede au stat toată iarna pe lacul din Parcul Tineretului. Faptul că ele s-au oprit pentru o vreme aici denotă că au găsit liniștea și hrana necesară. Din punctul de vedere al APM Buzău vom veghea ca păsările să nu fie deranjate mai ales că este vorba de o specie ocrotită de lege”, a declarat directorul APM Buzău, Ionuț Apostu.
Lebedele albe sunt o specie protejată de natură iar vânarea sau capturarea lor reprezintă infracțiune.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.