Gheorghe COMAN 2
Deputatul PC de Buzău, Gheorghe Coman, condamnat la începutul acestui an pentru fapte de corupție, a fost eliberat condiționat marți după amiază din Penitenciarul de la Focșani după executarea a două treimi din pedeapsă
Decizia de eliberare condiționată a fost luată de magistrații Judecătoriei Focșani în data de 27 august la propunerea comisiei de liberări condiționate de la Penitenciarul Focșani după ce deputatul Gheorghe Coman a efectuat două treimi din pedeapsa dictată la început de an de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În hotărârea magistraților de la Judecătoria Focșani se precizează că instanţa „admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Focşani. În baza art. 450 alin. 1 C. pr. pen. raportat la art. 59 C. pen., cu aplicarea art. 5 N.C.pen., dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat COMAN GHEORGHE, în prezent deţinut în Penitenciarul Focşani, din pedeapsa de 1 an închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 92/2014, pronunţată de Tribunalul Bucureşti Sec. I P. Atrage atenţia petentului condamnat asupra consecinţelor nerespectării prevederilor art. 61 C. pen. raportat la art. 5 N.C. pen. privind cauzele de revocare a liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 N.C. pr. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”.
Marți după amiază, încă, deputatul PC Gheorghe Coman a ieșit pe curtea închisorii din Focșani purtând o ținută casual cu ochelari de soare, o cămașă albă și pantaloni de firmă. El a fost întâmpinat la poarta închisorii de către soţie şi câţiva cunoscuţi, și a urcat în autoturismul de teren al soției fără a face declarații.
Deputatul Gheorghe Coman a fost trimis în judecată în 16 ianuarie 2014, fiind acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău. Coman a fost acuzat de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid, fiind preşedinte al PC Buzău la data faptelor, pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. El a fost arestat în 7 ianuarie, măsura preventivă fiind încuviinţată de Camera Deputaţilor la 27 decembrie 2013. Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada noiembrie – decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice din care face parte (Partidul Conservator), i-a solicitat unui denunţător, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diverse servicii precum şi foloase materiale necuvenite.
DNA arăta în rechizitoriu că deputatul i-a cerut denunţătorului ca, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca şef al Serviciului Economic şi Administrativ în cadrul instituţiei pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Buzău a PC.
„De asemenea, a pretins ca denunţătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiaşi partid”, au scris procurorii în rechizitoriu.
Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie 2013, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor „înţelegeri”, ar reveni Partidului Conservator.
Foloasele cerute de Coman, mai preciza DNA, constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de către deputat. În acest context, între 12 şi 18 decembrie 2013, deputatul a primit de la denunţător o sticlă de whisky şi 3.140 de lei, au susţinut procurorii.
Potrivit DNA, deputatul a fost prins în 19 decembrie 2013, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.
Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie 2013 s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte al PC Buzău în luna decembrie.
După reţinerea lui Coman, conducerea PC a hotărât suspendarea acestuia din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei în justiţie.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.