Cu câteva luni înainte de alegeri, președintele Consiliului Județean Buzău a ieșit la rampă cu un atac dur asupra angajaților din Spitalul Județean Buzău. Deși spune că știe de multă vreme de practicile din spital, Mocanu s-a hotărât abia acum să deschidă gura și să arate cu degetul spre personalul medical.
„Cu regret trebuie să constatăm că cei care apelează la serviciile medicale furnizate de Spitalul Județean de Urgență Buzău sunt foarte nemulțumiți de calitatea serviciilor asigurate iar acest lucru se datorează în primul rând faptului că mentalitățile personalului nu s-au schimbat, uitând că el este la dispoziția bolnavului și nu invers”, a declarat ieri președintele Consiliului Județean, Victor Mocanu.
Cei vizați de președintele Consiliului Județean sunt atât medicii specialiști, cadrele medii cât și medicii din Unitatea de Primire Urgențe despre care Mocanu spune că nu prea se uită la pacienți.
„S-a încetățenit în compartimentul personalului din spital ideea că pacientul trebuie tratat de sus și obligat că dacă vrea servicii medicale mai bune decât cele din spital să apeleze la cabinetele particulare ale medicilor în tratamentul cărora se află. O altă practică încetățenită în spital la rang de regulă este aceea că tu, pacient, ești atent cu personalul medical atunci va fi și el atent cu tine dacă nu, ești uitat și tratat ca atare. Nu de puține ori oamenii vin în audiență sau mă sună pe telefon și reclamă modul în care sunt tratați cu precădere în UPU. Stiți că UPU a devenit de multe ori scena unor dispute aprige între personalul medical și aparținători și asta datorită felului cum personalul medical și cel al firmelor de pază au înțeles să comunice cu pacienții”, a precizat Victor Mocanu.

În final, președintele Consiliului Județean, organism în subordinea căruia se găsește Spitalul Județean de Urgență Buzău, a solicitat conducerii spitalului să ia urgent măsuri pentru ca oamenii să nu mai fie nemulțumiți:„cer imperativ Consiliului de Administrație, Comitetului Director, managerului spitalului să intervină urgent cu măsuri ferme pentru ca neajunsurile enumerate să nu mai facă obiectul nemulțumirilor oamenilor.”

După cuvântul rostit în fața aleșilor județeni Victor Mocanu a dorit să clarifice și mai bine problema de la Spitalul Județean și a precizat că nu ar fi aflat peste noapte de problemele existente însă a considerat că acum ar fi momentul potrivit pentru o astfel de ieșire publică.
„Nu mă gândesc nici la votul medicilor, nici la votul asistenților ci mă gândesc la cetățenii județului Buzău.Tot timpul am știut ce se întâmplă în Spitalul Județean dar în ultima perioadă au fost prea multe reclamații și intervenții care să nu mă determine să iau o poziție. De fiecare dată l-am chemat pe managerul spitalului și i-am prezentat aceste lucruri. Dacă m-aș fi făcut că nu văd și nu aș fi tras un semnal de alarmă ar fi fost pentru mine o chestiune gravă”, a încheiat președintele Consiliului Județean Victor Mocanu.

Președintele Colegiului Medicilor s-a arătat extrem de deranjat de declarațiile lui Victor Mocanu: „Nu cred că domnul Mocanu are calitatea de a cere luarea măsurilor împotriva medicilor. Dacă are reclamații să ni le transmită, le analizăm și știm ce avem de făcut. Ar mai trebui să știe că banii pe care îi dă Spitalului Județean provin din Fondul Asigurărilor de Sănătate și nu din propriul buzunar iar autoritățile din alte județe au mișcat ceva pentru a crea condiții și facilități care să-i atragă pe medici. Dacă dânsul consideră că este ușor să faci față la UPU cu 150-200 de pacienți pe gardă de care trebuie să se ocupe un singur medic să vină aici și să vedem dacă mai poate fi atât de calm precum pretinde de la alții. Să nu uite că a fost pacient la Urgență și dacă azi este la serviciu și își poate face treaba este și datorită acestor medici pe care dânsul îi blamează și care nu au condiționat actul medical. Decât să atace medicii, domnul Mocanu ar face ceva în privința paturilor pe care pacienții, care l-au votat și de la care așteaptă din nou voturi, nu le mai au.”

Tot ca urmare a declaraţiilor lui Victor Mocanu, ieri Spitalul Județean de Urgență Buzău a pierdut singurul medic specialist în medicina de urgență pe care îl mai avea. Medicul Bogdan Cojocaru și-a înaintat demisia managerului Dorel Nicolescu, sătul de condițiile din spital și de volumul imens de muncă.
„Și-a dat demisia ieri după ce a văzut că este depășit de capacitatea de muncă de acolo fiind singurul medic în gardă și eu consider că are și dreptate pentru că nu este ușor să lucrezi în aceste condiții și de aia apar și nemulțumiri și de partea noastră și de partea pacienților. Era singurul medic specialist în medicină de urgență. Noi ne-am zbătut în ultimul timp să aducem și alți medici, am reușit, de curând, să mai cooptăm în echipă un medic din străinătate care este de specialitate dar care în această situație a rămas singur.În afară de dânsul mai există un medic cu competențe pe medicină de urgență și cam atât”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Dorel Nicolescu.

Conform unei informații de ultimă oră alți trei medici de familie cu competențe pe medicină de urgență care efectuau gărzi la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Buzău și-au prezentat demisiile în această dimineață, nemulțumiți de declarațiile președintelui Victor Mocanu. Este vorba despre Angela Mazdrag, Gina Cîmpeanu şi Anca Marinescu.
Vom reveni cu amănunte!

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.