Timp de trei zile, Buzăul a fost capitala enduroului mondial iar acest lucru a fost simțit probabil de fiecare cetățean al orașului. Cel mai tare s-au bucurat hotelierii și proprietarii de terase și restaurante care pe lângă bucuria de a vedea la ei acasă liderii mondiali ai unui sport care are pe zi ce trece mai mulți adepți s-au ales și cu câștiguri substanțiale pe care într-o săptămână obișnuită nu le-ar fi obținut. De cealaltă parte, amatorii sporturilor cu motor au avut privilegiul de a-i vedea evoluând la Buzău pe cei mai buni rideri din lume. Și nu a fost doar atât. Grand Prix-ul României, disputat la Buzău a dat lumii, primul campion mondial de enduro din acest an. Este vorba despre britanicul Jamie McCanney care a câștigat cele două runde ale Grand Prix-lui României și a acumulat astfel un număr de puncte suficient cât să nu mai poată fi ajuns, fiind practic încoronat campion mondial la Buzău.
În ceea ce privește concurentele înscrise în Campionatul Mondial de Enduro, spanioloaica Laia Sanz s-a impus in cele două runde disputate la Buzău cu un avans considerabil de următoarele clasate.
La celelalte clase podiumurile de premiere au arătat aproape identic în cele două zile de concurs. La categoria Enduro 1, în ambele zile de concurs, francezul Antoine Meo s-a impus pe primul loc urmat de Juha Salminen și Cristobal Guerero în timp ce la categoria Enduro 3, Cristophe Nambotin și-a adjudecat ambele victorii urmat de Mathias Bellino și Aigar Leok.
La categoria Enduro 2 prima zi din Grand Prix-ul României nu a fost una tocmai fastă pentru Alex Salvinii care s-a încurcat chiar pe proba de Extreme Test și a pierdut timp important care l-a clasat pe poziția secundă după Johnny Aubert. Lucrurile au revenit la normal în cea de-a doua zi pentru Alex Salvinii care cunoscând traseul, a forțat și a reușit să câștige categoria la 8 secunde distanță de următorul clasat, Pierre Alexandre Renet.
Și la juniori prima zi a venit cu o surpriză când pe prima treaptă a a podiumului a urcat Spaniolul Mario Roman iar australianul Matthew Philips, obișnuit cu cea mai înalta treaptă a podiumului a zăbovit preț de cîteva minute pe prima treaptă chiar dacă a ajuns al doilea la diferență de peste un minut.
În cea de-a doua zi însă, Matthew Philips a revenit pe locul 1 câștigând la distanță de 22 de secunde primul loc la categoria Enduro Junior.
În clasamentul constructorilor conduce detașat KTM care a obținut cele mai multe victorii prin piloții săi de la toate clasele.
Festivitatea de premiere a fost una cu totul specială. La ea au luat parte președintele Federației Rămân de Motociclism, dar și primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, președintele Consiliului Județean Cristi Bîgiu dar și membrii clubului Extreme Adventure din Buzău care au primit la final un duș cu șampanie din partea promotorului Campionatului Mondial de Enduro, Alain Blanchard.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.