Gratiela IORDACHE

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, candidat în anul 2008 pe un fotoliu de deputat în Colegiul 5 din Buzău, a scăpat de acuzațiile de complicitate la evaziune fiscală care i s-au adus de procurorii anticorupție împreună cu foştii şefi ai societăţii Galaxy Tobacco, Vasile Duţă şi Celestini Antonello. Magistrații Tribunalului București i-au achitaţi în dosarul în care sunt acuzaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 44 de milioane de europe Vasile Duţă şi Antonello Celestini, pe motiv că fapta pentru care cei doi au fost deferiţi justiţiei „nu este prevăzută de legea penală românească”.
Alături de cei doi a fost achitată şi Denisa Graţiela Iordache, cercetată pentru complicitate la evaziune fiscală. Aceasta era, la momentul comiterii presupuselor fapte, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Judecătorul a achitat-o pe Grațiela Iordache pe motiv că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de care a fost acuzată de către anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Tribunalul a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă faţă de societatea Galaxy Tobacco, a respins acţiunea civilă a MFP împotriva angajatelor de la acea vreme Bădescu şi Iordache şi a menţinut măsurile asiguratorii dispuse asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Duţă, Celestini şi societăţii Galaxy Tabacco, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune, până la concurenţa sumei de 186.173.777,29 de lei.
Totodată, Iordache a scăpat și de sechestrul asigurator pus asupra bunurilor mobile şi imobile. Decizia de marţi a Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Graţiela Iordache a fost deferită justiției în iarna anului 2010 împreună cu Vasile Duţă, Celestini Antonello şi Livia Bădescu pentru o evaziune fiscală de 44 milioane de euro, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). La acea vreme, Grațiela Iordache era Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor și a fost acuzată că în calitatea pe care o deținea ar fi semnat anumite derogări care i-au permis unui cetățean italian să exporte din România, o cantitate de peste 800 de tone de tutun în valoare de peste 40 milioane de Euro fără a plăti accize și TVA.
Grațiela Iordache a candidat la alegerile parlamentare din toamna anului 2008 pe un post de deputat în Colegiul 5 unde i-a avut drept contracandidați pe fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu dar și pe actualul deținător al mandatului de deputat, social-democratul Marian Ghiveciu.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.