GreenWEEE International, lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) anunță participarea în proiectul ”GRINNER”, finanțat prin programul Horizon Europa al Uniunii Europene, ce are drept scop detectarea bateriilor din echipamentele electrice și electronice pentru a preveni incendiile cauzate de acestea la instalațiile de reciclare.  

GreenWEEE este parte din consorțiul GRINNER, format dintr-o echipă interdisciplinară de experți din șapte organizații de cercetare și industrii din același număr de țări europene, condusă de LYNQ, o companie specializată în producție de software.  Proiectul GRINNER, lansat pe 1 septembrie 2022, dezvoltă o tehnologie de detectare a bateriilor bazată pe sisteme de inteligență artificială (AI) ce utilizează date de la detectoare de raze X pentru a localiza bateriile în fluxul de DEEE-uri pe instalațiile de reciclare. Soluția GRINNER include, de asemenea, folosirea unui sistem robotizat pentru îndepărtarea automată (preluare și plasare) în siguranță a bateriilor înainte de faza de mărunțire în instalații.  Atunci când unele tipuri de baterii aflate în interiorul DEEE-urilor, în special litiu-ion (Li-ion) și hidrură de nichel-metal (NiMH) sunt deteriorate, se aprind sau explodează cauzând incendii. Scopul proiectului este să reducă impactul uneia dintre problemele majore care afectează în prezent lanțul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), anume incendiile provocate de baterii. Astfel de incendii afectează instalațiile de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice la nivel mondial, afectând mediul înconjurător, acționând ca o barieră puternică pentru a face Europa circulară și neutră în emisii de CO2.

Marius Costache, Director General GreenWEEE declară: Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii.  

Mark Gregory, CEO al LYNQ, a declarat: „Proiectul va dezvolta și va aduce pe piață primul sistem robotizat automatizat capabil să detecteze bateriile încorporate în deșeurile electronice. Testele și implementarea vor avea loc la fabrica GreenWEEE din România. Anticipăm că această tehnologie va fi extrem de eficientă și va avea drept rezultat reducerea costurilor directe pentru operatori, minimizând în același timp impactul asupra mediului.” Bateriile pot fi găsite în electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, care sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri: țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț etc.  Sistemul GRINNER va conține echipamente hardware si software care vor detecta DEEE-urile cu baterii și un robot care pe baza inteligentei artificiale (AI) va identifica, prelua și îndepărta automat aceste deșeuri înainte de a ajunge în punctul de mărunțire al procesului de reciclare.

GreenWEEE colectează și tratează toate tipurile de echipamente electrice și electronice, iar în urma procesului de reciclare sunt transformate și reintroduse în economie ca materii prime secundare, jucând astfel un rol esențial în economia circulară a echipamentelor electronice.

Compania este singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, pe cinci fluxuri de tratare. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este o recunoaștere a performanței în ceea ce privește colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

4 COMENTARII

  1. […] colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.The post GreenWEEE anunță participarea în proiectul ”GRINNER” pentru dezvoltarea tehnologiilor de dete… first appeared on Observatorul Buzoian. Citeste mai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.