Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat în dezbatere publică un proiect pentru atestarea mai multor localități ca și stațiuni turistice de interes local. Printre acestea se numără și stațiunea Gura Siriului din județul Buzău care ar putea fi recunoscută ca și stațiune turistică de interes local. Astfel, Gura Siriului, ar putea deveni cea de-a doua stațiune turistică de interes local după Sărata Monteoru ceea ce ar contribui în mod semnificativ la dezvoltarea zonei.

Siriu

„Siriu este o comună situată geografic în nord-estul judeţului Buzău, pe valea Buzăului, în preajma Barajului Siriu, Muntenia, România. Turismul este din ce în ce mai bine reprezentat. Comuna este compusă de satele Caşoca, Colţu Pietrii, Gura Siriului, Lunca Jariştei (care este reşedinţa comunei) şi Muşceluşa. Sezer în

limba maghiară, de la care se crede că ar veni denumirea comunei, înseamnă “regiune”.

Se învecinează cu comuna Sita Buzăului din judeţul Covasna la nord, cu comuna Zagon din judeţul Covasna la nord-est, cu comuna Chiojdu din judeţul Buzău la sud-vest, cu oraşul Nehoiu din judeţul Buzău la sud şi cu comuna Gura Teghii din judeţul Buzău la est.

Satul Gura Siriului, situat pe valea Buzăului, aflată în preajma lacului de acumulare al Barajului Siriu, este traversat de șoseaua națională DN10, care leagă Buzăul de Brașov.

Ape minerale sulfuroase, feruginoase, clorosodice, uneori bogate în iod, se află la Siriu, Nehoiu, Monteoru, Fişici, Balta Albă, Străjeni, Nifon, Lopătari. Izvoarele de la Siriu-Băi, cu o temperatură medie de 300C şi un debit de aproape 4000 l/h și oferă posibilităţi de tratament în boli reumatismale. Nămolul de la Balta Albă, cu un procent redus de substanţe organice, cu o concentraţie în săruri de 12471,9 mg/kg (în care predomină ionii de clor, sodiu, magneziu), deşi cunoscut de foarte mult timp pentru valoarea sa terapeutică, este în mai mică măsură folosit.

Obiective turistice în Gura Siriului:

# Barajul si lacul de acumulare Siriu – situat la Gura Siriului, si la 12 km de orasul Nehoiu, în zona din coada lacului (barajul). Barajul de la Siriu este realizat din anrocamente – al doilea din lume dupa cel din Retezat construit fara a fi folosit cimentul. Are o inălțime de 155 m, o capacitate de 150 milioane metri cubi de apă și o lungime de 14 km. Acesta oferă posibilități de agrement pe timpul verii când se poate face plajă, se pot face plimbări cu pluta și se poate practica pescuitul sportiv. Lacul Siriu este un lac de acumulare de pe râul Buzău, format în urma construcției, în perioada 1982-1994, a barajului de la Siriu și a hidrocentralei Nehoiașu, de 42 MW.

Lungime: 7,146 mi

Suprafață: 1,622 mi²

Loc de revărsare: Râul Buzău

Afluenți: Râul Buzău

# Cascada Pruncea – se află pe Masivul Podul Calului, la o distanță de 5 km de Barajul Siriu. Cascada se prezintă ca o cădere de apă ce măsoară 17 metri, situată pe Râul Caşoca. Întregul bazin este împădurit, cu fag, brad şi molid. În partea stângă a cascadei există o deschizatură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaş, fost pandur în oaştea lui Tudor Vladimirescu. Oamenii de la Gura Teghii îl sărbătoresc an de an pe haiducul Gheorghilaş, pe 1 iunie.

# Cascada Cașoca – se află în Gura Siriului, pe râul Cașoca. Este o cascadă de mici dimensiuni, 5-6 metri cădere, dar impresionează prin zona ascunsă în care este poziționată. Peretele din partea stângă a cascadei are o deschizătură ce era folosită drept ascunzătoare pentru haiducii locali din vremea lui Tudor Vladimirescu. Pentru a ajunge la ea, trebuie părăsit DN10 Buzău-Brașov spre localitatea Cașoca, în dreptul Barajului Siriu.

# Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund – se găsește pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 m, în Munții Siriului. Cele două nume ale acestui lac provin din două legende. I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa „România pitorească”, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare. Numele de Lacul fără Fund provine dintr-o altă legendă, despre un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an de peregrinări, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.

În zonă există 6 trasee turistice omologate:

  1. DN10-Gura Bonţului (Siriu, drum forestier pe partea dreapta lac acumulare) – Gura Milea – Lacul Vulturilor;
  2. Siriu – Valea Neagră – Lacul Vulturilor;
  3. Pensiunea 14 Scaune – Cascada Pruncea ( Cașoca );
  4. Siriu – 14 Scaune Cașoca- Titilău – drum forestier Pârâul Stânii – Vf. Podu Calului;
  5. Siriu – 14 Scaune Cașoca – Titilau – Coceanu – Bâsculița- Canton Tisa- Stana Cernatu – Vf.Penteleu;
  6. Siriu – 14 Scaune Casoca – Drum forestier Trestia – Golul Casoca – Vf.Podu Calului.

În localitatea Gura Siriului se pot practica: turismul cultural, turismul rural, turismul balnear, turismul sportiv și de agreement (drumeții), iar accesul în se poate realiza pe cale rutieră. Promovarea localității se realizează prin intermediul rețelelor de socializare, care oferă informații despre obiectivele turistice  din localitate.

Baza turistică este asigurată de pensiuni, hosteluri și hoteluri  care însumează 115 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 și 4 stele.

De asemenea în localitate se organizează evenimente turistice, culturale cu caracter de repetabilitate pe bază de calendar precum: Zilele comunei -Cât e Siriu de Mare, Ziua Lacului Siriu, Festival Folcloric -Izvorul Bucurie, la care partricipă anual peste 5000 de turiști.

 Documentația transmisă de Consiliul Local al comunei Siriu este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.852 /2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice, cu completările și modificările ulterioare și a fost aprobată prin Hotărârea Consilului Local al comunei Siriu, județul Buzău, nr.9. din 16.03.2020.

Satul Gura Siriului îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes local și întrunește un punctaj de 135 de puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului lansat în dezbatere publică la finele săptămânii trecute.

După perioada de dezbatere publică Gura Siriului urmează să fie atestată ca Stațiune turistică de interes local printr-o hotărâre de Guvern care va fi promovată în acest an.

  • Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile de la data publicării la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.