consiliul judetean
Consiliul Județan o instituție cu răspundere tot mai mare
Guvernul este pe cale de a-și angaja răspunderea pe proiectul de lege privind descentralizarea, promovat de vicepremierul Liviu Dragnea. Astfel, mai multe instituții descentralizate vor trece în subordinea autorităților locale, mai cu seamă în ograda Consiliului Județean.
Prin urmare, Direcţia de Sănătate Publică, mai puțin partea de inspecţie şi control, trece în subordinea Consiliului Județean, centrele de aparatură medicală, centrele de tratament, centrele medicale şi ambulatorii de specialitate vor trece în subordinea autorităţilor locale. Nu va intra în procesul de descentralizare Casa de Asigurări de Sănătate iar dispeceratele Ambulanţei vor fi integrate în cele ale SMURD-ului, urmând să existe o corelare între ele.
De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităţilor locale direcţiile judeţene, mai puțin unitatea fito-sanitară, oficiile judeţene de studii pedologice şi agronomice și casele agronomului. De asemenea, camera agricolă din subordinea CJ va face parte dintr-o nouă structură numită Oficiul Judeţean Agricol, aflat de asemenea sub autoritatea Consiliului Judeţean. Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor vor trece de asemenea în subordinea Consiliului Județean.
Nu vor fi implicate în noul proiect de lege privind descentralizarea Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, dar nici mare parte din instituțiile de învățământ aflate acum în subordinea Ministerul Educaţiei.
Așa se face că potrivit proiectului de lege aflat pe masa Camerei Deputaților, în proprietatea Consiliului Județean Buzău va ajunge Agenția Teritorială a Taberelor și Turismului Școlar împreună cu locațiile de agrement pe care le administrează și nu în ultimul rând Tabăra Școlară de la Fișici, cea pe care reprezentanții Consiliului Județean Buzău intenționau să o preia în vederea reabilitării. Totodată, mai multe foste cinematografe și grădini de vară vor fi transferate în proprietatea consiliilor locale de pe raza localităților în care se află.
Astfel, Consiliul Local Merei s-ar putea alege cu cinematograful și grădina de vară din Monteoru, edificii care se află într-o situație jalnică și pentru care autoritatea locală ar fi nevoită să plătească sume substanțiale pentru reabilitarea lor.
„La cinematograful din Monteoru a existat un investitor care a dat discotecă până în vara acestui an, dar care acum a renunțat iar grădina de vară arată jalnic. Cu toate acestea, dacă o vom prelua, am putea să o dăm în administrare Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sărata Monteoru care să o reabiliteze și să facă ceva în zonă”, a declarat primarul comunei Merei, Ștefan Chircă.
Și Consiliul Local Municipal Buzău ar putea intra în posesia fostului cinematograf Tineretului precum și în posesia grădinii de vară aflată în imediata vecinătate a acestuia dar și în posesia cinematografului Dacia care, în acte, este deja în proprietatea Primăriei Buzău.
„Cinematograful Dacia este în proprietatea municipalității din anul 2009, dar faptic această predare nu s-a realizat niciodată pentru că foștii proprietari nu au dorit să constituie comisia care ar fi trebuit să predea obiectivul. Acum, Primăria Buzău se află deja în proces de executare silită pentru preluarea cinematografului Dacia. În ceea ce privește celelalte două locații, respectiv cinematograful Tineretului și grădina de vară, așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile pentru că, deocamdată, nu am primit nici un fel de documentație”, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Fănică Bîrlă.
În fine, cu două foste cinematografe s-ar putea alege și Consiliul Local Municipal Râmnicu Sărat. Conform proiectului de lege elaborat de vicepremierul Liviu Dragnea, grădina de vară Progresul și cinematograful cu același nume, date în folosință în anul 1970, concesionate în prezent unor investitori privați.
Ciprian STERIAN

Vezi aici proiectul de lege integral!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.