Florina Stoian face, volens nolens, politica USL. La nivel de Murgeşti şi Cochirleanca...

Scandal mocnit în reţeaua şcolară buzoiană. Înlocuirile de directori din unele şcoli comunale afectează profund autonomia învăţământului în raport cu politicul. Inspectoarea generală Florina Stoian confirmă faptul că primarii fac legea în şcoli şi că ei sunt cei care decid cine trebuie să fie directorul unităţii de învăţământ.

 

În Murgeşti şi Cochirleanca, înlocuirea directorilor, spune şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), s-a făcut „sub presiunea” primarilor din respectivele comune. „În Murgeşti, primarul e de la PNL. Mi-a spus că nu se mai înţelegea deloc cu directorul, că nu e harnic, că nu-i dă cheile de la şcoală. Am decis ca, împreună cu reprezentantul comunităţii locale, să numesc o persoană pe placul acestuia. Altfel, primarul nu mai ajută şcoala. În Cochirleanca, primarul e de la PSD. Fostul director era tot de la ei, de la PSD, dar nu-l plăcea primarul şi aveam scandal după scandal. Până la urmă, am hotărât ca şi acolo să pun o persoană agreată de primar, ca şcoala şi comunitatea locală să nu aibă de suferit”, ne-a declarat, în urmă cu puţin timp, Florina Stoian.

 

Întrebată dacă astfel de acte nu reprezintă decât intruziunea totală a politicului în mersul şcolilor, primarii fiind numiţi politic şi, la rândul lor, directorii nu sunt decât unelte în mâna oamenilor politici, şefa şcolilor ne-a explicat: „Nu aveam cu cine să mă sfătuiesc în cazul acestor numiri. Eu trebuie să evit crearea unor tensiuni în comunitate, din cauza neînţelegerilor dintre primar şi director. La Murgeşti, nici nu prea aveam variante, din cei doar trei profesori titulari din şcoală. Eu nu fac numiri politice, nu am venit cu oameni de la partid, ci am convenit să respect dorinţa reprezentanţilor comunităţii.”

 

I-am solicitat Florinei Stoian şi lămurirea expresiei „primarul nu ajută şcoala”, câtă vreme primarul, ca ales local, ordonează credite către unităţile de învăţământ din administrare, într-un cadru legal stabilit: „Da, îl obligă legea să ajute, dar el poate invoca proasta colaborare cu directorul şcolii. Uitaţi-vă în Legea Educaţiei: numirile de directori se vor face cu recomandarea primarilor. Eu trebuie să ţin cont de pretenţiile lor.”

 

Alte voci spun că, în cazul de la Cochirleanca, înlocuirea directorului este o răzbunare locală. Fost lider de sindicat(!), acesta ar fi avut o relaţie foarte tensionată cu primarul. Alesul comunei şi-ar fi promis că nu se lasă până nu îl doboară. Însă, dacă cei doi „cocoşi” sunt din acelaşi partid (PSD), aşa cum susţine Florinei Stoian, lucrurile seamănă mai degrabă a comedie de Drăgaică…

 

S.D.

4 COMENTARII

  1. Hai să fim serioşi! Sunt şcoli în care primarului nu i s-a cerut nici o părere iar directorul a fost numit a doua zi după ce vechiului director îi expirase mandatl. Noul numit e cu delegaţie şi vine pe cale politică…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.