În sfârșit, trăim vremuri bune pentru agricultură. După ani întregi în care vremea capricioasă a distrus recoltele agricultorilor și speranțele de mai bine, totodată, iată, că 2011 se dovedește un an excelent pentru agricultură, cu producţii record la cele mai multe culturi.
Producții bune sunt și la orz și la rapiță, unde creșterea este de circa 30 la sută față de 2010, dar și la grâu, unde previziunile inițiale au fost cu mult depășite, producția obținută în final fiind de circa 3500 de kg/hectar, cam la fel cu cea obținută în urmă cu 4-5 ani.
În ceea ce privește grâul, fermierii l-au cam adunat de pe câmpuri iar majoritatea l-au depozitat deja în hambare sau în silozuri autorizate, în funcție de posibilități. Însă indiferent de locul în care îşi ţine fiecare cerealele adunate, un lucru este clar: în această perioadă nimeni nu vinde în așteptarea momentului în care preţul grâului va crește.
În prezent, la Buzău, un kilogram de grâu de vinde cu 60-70 de bani, maxim, un preț care nu prea acoperă cheltuielile cu înființarea culturilor și cu lucrările efectuate ulterior.
”La însămânțarea grâului nu a existat o suprafață foarte mare, doar 59 de mii de hectare și atunci, producțiile bune au făcut să existe excedent, ceea ce e un lucru bun pentru fermieri. Atâta doar că se intervine pe cealaltă parte și când producția e mare, prețul este mai mic. Daca producția era mai mică, prețul ar fi fost mai mare. Se pare că la ora aceasta, prețul la grâu variază între 6 și 7 mii de lei vechi per kilogram”, suține directorul Direcției Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea.
În condiţiile în care mulţi dintre agricultori şi-au depozitat deja grânele în magaziile proprii ori în silozuri autorizate, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că preţul grâului ar putea să nu crească foarte mult anul acesta când avem de-a face, după vreme îndelungată, cu un excedent și există riscul ca recoltele să se strice. ”O parte dintre fermieri au vândut grâul la prețuri care nu îi avantajează și care nu le acoperă cheltuielile și să le aducă și profit iar din această cauză, majoritatea preferă să țină producțiile prin magaziile proprii sau prin silozuri autorizate. Așteptăm ca, într-un viitor apropiat, să se mai ridice prețul așa cum vor fermierii și să fie un preț corect, cum spun ei. Problema e că, fiind acest grâu excedentar nu se aruncă mulți pe piață să ridice prețul la achiziție”, a adăugat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.