Peste o sută de apartamente din cartierul buzoian Micro III stau, de sâmbătă, de la ora 16.00, fără gaze și lumină după ce utilitățile le-au fost tăiate în urma unui incendiu la un bloc turn. Incendiul s-a produs, sâmbătă după amiază, la etajul 4 al blocului C1 când un fotoliu aflat pe casa scării a fost cuprins de flăcări din cauze încă neelucidate și a distrus rețeaua electrică, mai multe contoare de gaz și câteva uși de la apartamentele de pe palier. Pompierii au acționat pentru lichidarea incendiului și pentru a putea interveni în siguranță a fost tăiată alimentarea cu energie electrică și gaze. Incendiul a provocat pagube atât la rețeaua de gaze cât și la cea electrică, dar în cursul nopții de sâmbătă spre duminică nu s-a putut interveni iar locatarii au stat în frig și beznă. Duminică dimineața, echipele de la Electrica au demarat lucrările de refacere a instalației afectate reușind ca până la orele prânzului să realimenteze cu energie electrică o parte din cele 106 apartamente din bloc. În ceea ce privește lucrările de la instalația de gaze acestea bat pasul pe loc.
Locatarii nemulțumiți spun că au contactat furnizorul de gaze care le-a comunicat telefonic că societatea GDF Suez nu se ocupă cu remedierea defecțiunilor la rețea și că proprietarii trebuie să își repare instalațiile avariate pe cheltuiala proprie cu firme specializate, agreate de către furnizorul de gaze.
Cum este duminică și mai este și 1 decembrie proprietarii nu au reușit să găsească nici o societate dispusă să înceapă lucrările la rețeaua de gaze și astfel, vor fi nevoiți să mai petreacă o noapte fără căldură în apartamente.
Reprezentanții ISU Buzău au declarat că pompierii buzoieni au acționat prompt pentru stingerea incendiului iar apoi au raportat situația către Prefectura Buzău pentru a se identifica o soluție care să îi ajute pe locatarii celor peste 100 de apartamente să nu stea o noapte întreagă în frig.
„Am intervenit, am stins incendiul după ce a fost tăiată alimentarea cu gaze și energie electrică și am comunicat mai departe la Prefectură care este situația locatarilor blocului din Micro III. În ceea ce ne privește ne-am făcut treaba și chiar dacă nu era în sarcina noastră în situația în care remedierea rețelei electrice din bloc ar fi fost făcută aseară(nr. sâmbătă seara) am fi putut pune la dispoziție un generator electric pentru ca oamenii să nu stea în beznă. În ceea ce privește alimentarea cu gaze chiar nu avem nici o putere și am informat Prefectura de unde am primit asigurări că se vor ocupa de situație”, a declarat comandantul ISU Buzău, Dănuț Nicolae.
Contactat telefonic de către Observatorul Buzoian, primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a explicat că nici din calitatea de șef al Comitetului Local pentru Situații de Urgență și nici din calitatea sa de primar al municipiului nu poate face nimic pentru locatarii blocului din Micro III.
„Am aflat de problema locatarilor din Micro III însă din punct de vedere al municipalității nu putem face nimic. Societatea Distrigaz este foarte strictă în aceste cazuri și ne-a comunicat foarte clar că până când proprietarii nu își remediază avariile de la rețeaua de gaze cu firme autorizate care să garanteze lucrarea și să își pună ștampila că totul este în regulă nu vor putea da drumul la gaze. Este treaba proprietarilor cu cine și când își vor remedia lucrările la rețeaua de gaze și abia atunci distribuitorul de gaze va relua furnizarea. Chiar dacă a fost vorba de un accident lucrarea trebuie făcută de proprietari iar in final cine va fi responsabil de producerea incendiului va trebui să plătească totul”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.