Munții imenși de zăpadă care acoperă aproape întreg județul Buzău dau fiori primarilor din localitățile afectate. Odată cu creșterea temperaturilor ar putea apărea inundațiile prin băltire iar de aici în colo dezastrele s-ar putea ține lanț. Cu toate acestea, autoritățile județene dau asigurări că situația poate fi ținută sub control dacă autoritățile locale își fac treaba.
Șefa Administrației Bazinale de Apă Buzău Ialomiţa, Adriana Petcu a spus astăzi că nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește producerea de inundații. Și asta pentru că vremea ține cu noi, de această dată, și nu se încălzește brusc. „ Nu sunt motive de îngrijorare. Scurgerea lichidă se situează la nivelul bazinului Buzău mult sub mediile lunare multianuale. Pe râul Buzău, la Măgura debitul este de doar 11 metri cubi pe secundă. Pe sectoarele montane se înregistrează gheață la mal. Primarii să recitească planul împotriva inundațiilor, regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență. Trebuie să decolmateze șanțuri, rigole, albii pentru a nu se înregistra blocaje pe aceste zone și a provoca inundații prin blocarea căilor de acces către cursurile de apă. În următoarele trei zile sunt condiții reduse pe râul Buzău și pe afluenții săi să se înregistreze creșteri de debite și niveluri”, a declarat șefa Administrației Bazinale de Apă Buzău Ialomiţa, Adriana Petcu.
Că stăm din nou la mâna naturii a reieșit și din declarația directorului ANIF Buzău, Claudiu Carpen care a dat asigurări că nu se vor produce inundații în acest județ, pentru că temperaturile se vor menține scăzute în următoarele 10 zile: ” Nu vom avea topiri bruște în perioada următoare. Pentru următoarele 10 zile temperaturile vor fi în limite normale, noaptea negative, ziua pozitive pana la 4- 5 grade astfel că inundațiile nu-și vor face simțită prezența. Vineri și sâmbătă va fi ceva mai cald, cu temperaturi de până la 8-9 grade, noaptea nu mai coboară sub 0, însă apoi vremea își revine..
Chiar dacă nu imediat, riscul inundațiilor există cu precădere în zona de câmpie, acolo unde stratul de zăpadă atinge grosimi de până la 4-5 metri și unde administrațiile locale nu au posibilitatea de a acționa așa cum trebuie pentru a evacua o cantitate atât de mare de zăpadă.
Pe de altă parte, primarii se gândesc cu groază la ce îi așteaptă în perioada următoare.
„ Este un risc iminent, nu în toate gospodăriile dar acolo unde se adună zăpada degajată după drumul județean și cu zăpada care e adunată în curte există risc. Acolo unde este zăpada în curte unde să o dea ? În drumul judetean? Unde să o mai car și cu ce că nu am forță tehnică și financiară” spune primarul comunei Săgeata, Adina Bădescu.
Nici la Smeeni o altă localitate lovită puternic de căderile de zăpadă situația nu este mai roz. Primarul Nicu Năstase spune că s-a descurcat cu greu și a făcut față înzăpezirilor însă se gândește cu groază la ce se va întâmpla dacă temperaturile vor crește brusc în zilele următoare: „ Sunt munți de zăpadă. Lucrez cu 2 wole și 7 camioane, prima dată în zonele vulnerabile unde am pericol de inundație. Dacă vine căldura, 10-12 grade nu știu ce o să facem. Cu înzăpeziții m-am descurcat, dar cu încălzirea nu știu ce o sa fac. N-am mașini să care zăpada și nu știu cum mă voi descurca”.

Și în timp ce primarii se vaită că sunt aproape depășiți de situație, autoritățile județene îi îndeamnă pe șefii administrațiilor locale să recitească ”Manualul primarului”, ca și cum în el ar sta toate soluțiile pentru evitarea unor noi calamități.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.