Incendiul izbucnit la finele săptămânii trecute în Masivul Penteleu a fost provocat de o mână criminală. La această concluzie au ajuns pompierii buzoieni care după lupta cu flăcările au început cercetările pentru a descoperi cauzele de la care a pornit focul ce a distrus mai bine de 170 de hectare de vegetație uscată și pădure. Acum, polițiștii sunt cei care trebuie să dea de urma răufăcătorilor iar misiunea nu este deloc ușoară.
Pompierii buzoieni s-au luptat mai bine de 48 d ore cu flăcările de pe munte iar misiunea fost cum nu se poate mai dificilă. Terenul accidentat a făcut ca utilajele să nu poată interveni iar pompierii au cărat apa cu spatele de la mai bine de 5 kilometri distanță. Chiar și așa, efortul pompierilor nu a fost în zadar, dat fiind că au salvat bunuri de peste un milion de lei
„Cauza probabilă este folosirea intenționată a sursei pentru a genera incendiul. Pagubele au fost stabilite în colaborare cu specialiștii silvici și se ridică la 20.000 lei bunuri distruse și 1.000.000 bunuri salvate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.
Acum, polițiștii sunt cei care trebuie să găsească vinovatul însă e greu dacă nu imposibil  având în vedere că totul s-a întâmplat în vârf de munte iar martori au fost, probabil,doar  vietățile din zonă. Mai mult, există experiența incendiilor de vegetație uscată ce se petrec an de an în zone mult mai populate și unde până acum nu s-a reușit să fie identificată nici una dintre persoanele care ar fi provocat incendii.
Și primarul comunei Gura Teghii, acolo unde pompierii au avut mult de lucru este sceptic în ceea ceprivește prinderea autorilor incendiului de pe muntele Penteleu.
„Cine-i poate controla pe cei ce cutreieră munții, pe ciobani, turiști, culegătorii de fructe de pădure și cine poate ști unde aprind ei focul? Au mai fost astfel de evenimente și în sat cu oameni care au încercat să își curețe grădina și s-a scăpat focul dar atunci s-a rezolvat mai repede”, a declarat Gheorgeh Băcneanu, primarul comunei Gura Teghii.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.