„Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat va fi restaurată până în anul 2026 în cadru unui amplu proiect în valoare de 9 milioane de euro finanțat prin Planul Național de Redresare si Reziliență.

Miercuri o delegație din care a făcut conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a sosit, reprezentați ai Guvernului, ai Companiei Naționale de Investiții, arhitecți, autorități locale și județene au vizitat ruinele închisorii de la Râmnicu Sărat care urmează a fi reabilitată și transformată într-un centru educațional.

„Este un proiect de suflet în general pentru că tot ceea ce a fost nu trebuie să se uite. Pentru ca nu cumva printr-o idee pe care vedem că și alții o au în momentul de față să se și repete. Sunt foarte bucuros că am reușit să găsim finanțare pentru acest obiectiv. O să facem și Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara printr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și acolo vreo cinci zece milioane de euro aici 9 milioane de euro. Tot ce înseamnă istoria și mai puțin plăcută a acestui neam trebuie adus la suprafață și cu exemplul Memorialului de la Sighet. Noi avem înființată în baza unei legi Muzeul Ororilor Comunismului. Eu aș vrea să schimb, să se schimbe denumirea să fie doar muzeu să zicem de studiu a istoriei comunismului astfel încât să avem un centru de unde să iradieze politicile de memorie împreună cu IICCMER către toate zonele unde au fost închisori comuniste. Repet sunt foarte bucuros că putem reda memoriei colective naționale acest monument istoric și până la urmă acest stâlp al suferinței comuniste pentru că din păcate nimeni nu știe ce a fost aici și mi-ar plăcea foarte tare ca lumea odată ce vine și vizitează să înceapă să citească și despre poeții închisorilor, despre sfinții închisorilor, despre lucruri pe care cu mintea nu le putem imagina că s-au întâmplat. Deci e bine. Felicitări tuturor celor care s au implicat și sperăm să ne vedem cât de repede la inaugurare. Înțeleg că termen este 2026 și eu cred că se va face. Noi avem darul ăsta de a amâna lucruri dar sper că îl abandonăm de acum încolo. Văd că se mișcă lucrurile destul de bine în ultima perioadă și în infrastructură și chiar și în cultură. Și mă gândesc că odată ce finanțarea există nu vor fi piedici. Sursa de finanțare este Program Național de Reconstrucție și Reziliență, PNRR. Este un jalon și eu sper să ne ținem de el și lucrurile să funcționeze. Repet nu avem motive să nu meargă trebuie să se întâmple și mă bucur că Râmnicu Sărat va fi în mijlocul rememorării istoriei românești lângă o autostradă nouă care să vină cât mai repede”, a declarat ministrul Culturii Lucian Romașcanu.

Autoritățile au demarat de mai mulți ani proiectul privind restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat. Primele demersuri au fost făcute în anul 2006 de către deputatul liberal George Scutaru însă de atunci lucrurile au cam bătut pasul pe loc

„Acest proiect are o lungă istorie. Practic el începe în 2007 în momentul în care IICCMER a achiziționat și a intrat în posesia fostei închisori. Numai că între timp a trecut nepermis de mult. Au trecut nepermis de mulți ani. Practic ne aflăm la aproape 15 ani de la acel moment. Între timp sigur că și proprietatea a fost reîntregită pentru că o parte din proprietate fusese retrocedată și a trebuit achiziționată de către statul român de la acei proprietari de la acel moment care o achiziționaseră de la persoanele care o primiseră drept revendicare. Și practic cred că ăsta era ultimul tren pentru că a investi 9 milioane de euro fără TVA într-un asemenea monument. Este o sarcină importantă pentru orice stat. Practic acesta va fi primul memorial al comunismului de asemenea dimensiune pe care statul român și-l asumă în România. Mai există cum este cel de la Sighet dar sunt inițiative private. Primul ministru Nicolae Ciucă insistă foarte mult ca acest proiect să fie dus cu celeritate la bun sfârșit. Practic avem 36 de luni de la momentul iunie 2023. În acest an trebuie semnat contractul de finanțare cu Compania Națională de Investiții și imediat făcute licitațiile pentru proiectare și execuție pentru punerea în valoare a acestui monument care este are o semnificație aparte. El nu este doar un penitenciar este un complex memorial care înseamnă de fapt toată istoria noastră din ultimii nu doar din ultimii din cei cincizeci de ani de comunism ci înseamnă și aici și au găsit sfârșitul multe dintre elitele interbelice. Cred că va fi un lucru extraordinar pentru toată această zonă și regiune și în special pentru elevi. Elevii de liceu care trebuie să vadă cu ochii lor cum au sfârșit elitele interbelice ce a însemnat comunismul românesc represiunea pură prin sistemul concentraționar. Și de asemenea cred că acest viitor memorial în închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat nu va fi doar un muzeu. Știți foarte bine că el va fi un centru educațional privind istoria comunismului care va pune în valoare memoria victimelor comunismului și faptul că astăzi aici sunt atât de mulți demnitari care reprezintă practic de la nivelul Guvernului. Ministerele de linie implicate arată că nu există nici cea mai mică șansă ca acest proiect să nu poată fi dus la bun sfârșit.”, a declarat deputatul Alexandru Muraru istoric specializat în problematica memoriei comunismului.

La rândul său, secretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Csilla Hegedüs, a explicat că nu a fost chiar ușor pentru partea română să îi convingă pe reprezentanții Comisiei Europene să investească o sumă atât de mare în Cultură.

„ Am avut ceva de muncă pentru a convinge Comisia că este nevoie de rute culturale și această închisoare face parte din ruta culturală a totalitarismului. Comisia Europeană nu a prea vrut să se accepte asemenea rute dar până la urmă am reușit. Vor fi nouă locații în toată România închisoarea de la Sighet și se termină aici unde încercăm să arătăm din diverse unghiuri ce s-a întâmplat pe vremea totalitarismului. Pentru că presupun și dumneavoastră ca și mine când încercăm să spunem copiilor noștri cum a fost în comunism cum a fost în primii ani ai comunismului nu reușim deci venim cu câteva bucăți dar nicăieri nu avem șansa să vedem cum a fost și cum am fost. Cum au trăit deținuții, de ce nu a fost bine, care a fost problema…. Ori prin asemenea locuri absolut șocante, apăsătoare în care vin tinerii și văd ce a însemnat totalitarismul ce a însemnat privarea de libertate, ce a însemnat să nu ai nu vezi lumina zilei ani la rând vor înțelege de ce nu este voie niciodată să ne întoarcem la acele vremuri. Deci este un proiect educațional este un proiect de punere în valoare a unei părți foarte întunecate a trecutului nostru. Și eu sper ca toate astea să devină un punct foarte important pe harta României pentru că după cum știți marca Patrimoniului European a fost obținută de Sighet. Sper să putem să o obținem și aici pentru că aceste locuri sunt importante nu doar pentru noi sunt importante pentru toată Europa. Ori trebuie să știe lumea încă o dată și toată Europa și să nu mai auzim prostii că pe vremea comunismului nu a fost așa de rău. Dacă mă întrebați pe mine în afară de conservarea clădirilor mare diferență nu aș vrea pentru că locul este atât de șocant, straturile de tencuială de văruire sunt așa de șocante încât trebuie să vezi cum au trăit acești oameni fără să faci un loc nou. Pentru că asta a fost o închisoare. În schimb trebuie să fie un loc în care prezinți ce a fost aici trebuie să fie un loc în care sufletul tău trece cel puțin parțial prin acel tunel în care să ajungi și să poți să vezi modul în care au trăit acești oameni. Deci va fi subteran un spațiu de expoziție foarte mare. Valoarea totală a proiectului știți că este 9 milioane de euro plus TVA care de fapt va fi un spațiu în care se explică trecutul și e un spațiu în care se pot ține conferințe, întâlniri, discuții. Deci va fi un spațiu viu și după aceea treci și nu mai vorbești că va fi închisoarea tăcerii. Deci este un loc în care în care cu toții o să ne gândim la cei care au fost aici și la faptul cât de norocoși suntem noi că nu trăim acele vremuri când tăcerea era obligatorie”, a spus Secretarul de Stat Csilla Hegedüs.

Nu în ultimul rând președintele IICCMER, Daniel Șandru a spus că reabilitarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat este prioritatea zero a mandatului său si va fi singurul vinovat dacă acest proiect nu se va realiza.

„Acest proiect este proiectul zero al mandatului meu. Dacă acest proiect nu va putea fi dus la capăt responsabilitatea parvine doar mie. Si voi fi responsabil pentru că este un proiect în care pedagogia memoriei se află în prim plan. Și faptul că astăzi la Râmnicu Sărat se află cea mai amplă delegație care a venit vreodată aici. Deopotrivă reprezentanți ai autorităților guvernamentale și reprezentanți ai autorităților locale arată că există hotărâre și determinare și că am reușit în doar o lună și zece zile să mișc lucruri. Sigur că a existat deschidere și la Ministerul Culturii și la Secretariatul General al Guvernului și la Cancelaria Prim Ministrului și foarte mare deschidere și din partea autorităților locale. Și vreau să le mulțumesc foarte mult pentru acest lucru. Eu vă spun acum așa că atât cât ține de mine Memorialul se va face. Ce vă pot spune la momentul actual este că avem toate autorizațiile necesare pentru a se realiza intervenția de urgență. Am avut recent discuții la Secretariatul General al Guvernului și la Cancelaria primului ministru și avem asigurarea că la rectificarea din iulie acești bani vor fi în conturi încât să poată începe lucrările”, a declarat Daniel Șandru președinte IICCMER.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.