După ce a stat captiv două zile în vârful unui trunchi de cireș, fără ca vreo autoritate să intervină pentru a curma suferința bietei vietăți, animalul s-a salvat singur. Miercuri dimineață, când, în sfârșit, autoritățile s-au mobilizat în încercarea de a salva animalul, nu mai era nici urmă de animal captiv. Ursul care are în jur de 2-3 ani și circa 150 de kilograme a reușit să se salveze singur, cel mai probabil, scăpând din lațul care s-a slăbit de atâta zbucium, în timp ce autoritățile au rămas cu ochii-n soare, deranjate, mai mult ca sigur, că au fost nevoite să bată, în zadar, atâta drum până la Terca. Nu se știe încă starea în care se află animalul, însă pe trunchiul copacului sunt urme de sânge, ceea ce înseamnă că ursul este rănit. Vânătorii care vor monitoriza o vreme zona în care a fost văzut ursul atrag atenţia că, având în vedere rănile suferite dar şi faptul ca a stat nemâncat două zile, animalul ar putea fi extrem de agresiv.
Între timp, poliţiştii continuă cercetările şi audierile localnicilor pentru a-i descoperi pe cei care au instalat laţurile. Potrivit agentului principal Anca Bratosin de la IPJ Buzău, mai mulţi localnici între care şi ciobani cu stâne în zona în care a fost ursul, au fost audiaţi, însă nu au fost trase concluzii și identificații autorii.

Ursul în vârstă de 2-3 ani, care cântăreşte în jur de 150 de kilograme, a rămas captiv într-un cireş, cel mai probabil luni noapte. Atunci, el a fost găsit de un cioban care are o stână în zonă. Omul spune că a anunţat paznicul de vânătoare marţi, însă echipele de intervenţie au fost constituite abia miercuri. În tot acest timp, animalul a stat nemâncat şi şi-a provocat răni, zbătându-se în vârful trunchiului de copac, rupt sub greutatea lui.
Nici în acest moment, nu se știe clar cine ar fi trebuit să intervină pentru salvarea animalului, dar nu la 2 zile, ci imediat cum s-a dus vestea că vietatea se chinuie într-un ciot de copac, la circa doi metri și jumătate înălțime. Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău spune că nu în sarcina acestei instituţii revine salvarea animalului, ci a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. „ Noi ne-am autosesizat pentru că face parte dintr-o specie protejată, am dispus constituirea unei echipe care miercuri a pornit spre Terca pentru a salva animalul. Nu e însă treaba noastră, ci a vânătorilor”, a declarat miercuri Ionuț Apostu.
Pe de altă parte, conducerea AJVPS Buzău susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului este responsabilă de soarta animalelor iar misiunea de salvare ar fi fost tergiversată din cauză că de povestea ursului s-ar fi aflat marţi după amiază când angajaţii de la Direcţia Sanitar Veterinară care ar fi trebuit să se ocupe de tranchilizarea ursului nu mai erau la serviciu.
„De ieri se ştie, dar nu s-a putut pentru că ieri când am aflat nu mai lucra nimeni la Direcţia Sanitar Veterinară, cei care trebuie să i facă anestezie. Noi depindeam de ei, plus că problema e a Agenţiei de Mediu. Ei se ocupă de soarta animalelor care au interzis la vânătoare. Noi avem cota de recoltă”, a declarat miercuri directorul AJVPS Buzău, Gheorghe Cighir.
Una peste alta ursul a reușit să scape din lațul în care a stat captiv cândva în timpul nopții trecute. Nimic mai convenabil pentru autorități care astfel au făcut și economie de materiale și sunt convinse ca acum ursul nu va mai da curând prin sat după cele pătimite.
Ciprian STERIAN

3 COMENTARII

  1. AJVPS spune ca e treaba agentiei de mediu, iar agentia de mediu spune ca nu e responsabilitatea lor; bravo temeblilor ! da numere de telefon nu au cei de la veterinara? adica pleaca acasa , unde, pe luna? presupun ca va stiti unii pe altii, si cand se intimpla ceva de acest gen, ii suna careva- ca se poate rezolva si in afara orelor de serviciu, caci sunteti oameni si nu fiare! adiica asteptati sa se incaepa programul de lucru ca sa anuntati sa vina cu tranchilizante si tot ce e nevoiee? tembeli de oameni (asa sunt in toata tara).

    Era omeneste inprimul rand sa faceti tot ce se poate ca sa fie salvat bietul animal, care nua are creier sa judece asa ca voi. (tembelilor).

    Cine a pus acolo lanturi sau laturi, de laturi sa aiba parte ! Am zis!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.