Florina Stoian, fostă educatoare

Judeţul Buzău are doar 17 grădiniţe cu program prelungit, care adună, conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), pentru anul şcolar în curs, 3049 copii. Împărţiţi la cele 95 de grupe, înseamnă o medie de peste 33 de preşcolari pe grupă. Grădiniţele cu program prelungit sunt cele mai căutate în aglomeraţiile urbane, iar Buzăul anilor 2000 se încadrează la acest statut. De ani buni, deşi cererea este în creştere şi buzoianul din clasa medie se încumetă să aibă copii, municipalitatea nu a făcut niciun efort considerabil pentru a mări capacitatea de locuri din grădiniţe. S-au făcut, în schimb, cârpeli de genul înfiinţării, în sediile deja supraaglomerate, a unor clase suplimentare pe holuri sau în anexe. Pentru a nu se opune politicii de restrângere a normelor didactice, autorităţile din învăţământ au constrâns educatoarele să predea la efective de câte 35 şi peste 40 de copii, pe grupă. Un astfel de cadru didactic, fie cedează nervos, fie depune o muncă enormă, plătită la fel de prost ca şi în situaţia în care s-ar fi îngrijit de 15-20 copii în grupă, atât cât prevăd normele europene.

Am solicitat, azi, inspectoarei şcolare generale, Florina Stoian, câteva lămuriri pentru părinţii care îşi înghesuie copiii, vrând-nevrând, în sărăcia de grădiniţe din Buzău. Ştiind, din experienţa jurnalistică, faptul că problema spaţiilor trece şi pe la Primăria Buzău, Consiliul Local Municipal (CLM) fiind forul care finanţează unităţile de învăţământ, prima întrebare pentru şefa IŞJ s-a referit întocmai la relaţia cu ordonatorul de credite din învăţământul municipiului Buzău, dar mai ales stăpânul spaţiilor.

observatorulbuzoian.ro: „Doamna Florina Stoian, aţi avut consultări cu primarul Constantin Boşcodeală, privind posibilitatea de construire a unor grădiniţe pe raza municipiului Buzău?

Florina Stoian: „Am discutat cu primarul municipiului în mai multe runde despre problema crizei  locurilor din grădiniţe. Încă din perioada 2001-2004, în calitate de consilier local în CLM Buzău, am atras atenţia în mai multe rânduri asupra acestei probleme. De fiecare dată când se aproba câte un PUZ (plan urbanistic zonal – n. red) în Consiliul local, rugam să se rezerve un teren şi pentru grădiniţă, deoarece după ce se ocupă terenurile, nu va mai fi posibil, oricât am dori. Aşa a fost posibil să apară în cartierul Orizont, fie ea şi proprietate privată, un local ce găzduieşte GPP nr.1. În timpul mandatului de Inspector general adjunct, 2005-2007, am reuşit atragerea, de la bugetul de stat, a sumelor necesare pentru realizarea proiectării pentru 3 grădiniţe, două cu program prelungit, care aveau sediul în spaţii revendicate de proprietari, şi una cu program normal, în cartierul Dorobanţi I. În municipiul Râmnicu-Sărat, au fost finalizate două grădiniţe.”

observatorulbuzoian.ro: „Vă referiţi la includerea acestor proiecte în lotul lărgit de investiţii, pentru care, acum, sunt controlate de procurori dosarele din 2007-2009. Dacă, de exemplu, în zona Siriu, s-au ridicat sedii de grădiniţe în zone greu accesibile, dar s-au construit, în continuare, în municipiu, construcţiile noi lipsesc cu desăvârşire. De ce?”

F.S. „Din păcate, nu s-a mai continuat edificarea investiţiilor tocmai pentru că cei care au decis priorităţile în IŞJ şi Primăria Buzău nu au găsit oportun să aloce fondurile, preferând, în schimb să înceapă alte noi lucrări de investiţii şi reabilitări, în mediul rural.”

observatorulbuzoian.ro: „Se poate înţelege că duşmanul părinţilor buzoieni este lupta între culorile politice, nu lipsa spaţiilor de construcţie şi nici a banilor. Din câte ştim, bani au fost; ba, mai mult, judeţul Buzău era certat, la acea vreme, de premierul Tăriceanu, că nu a reuşit să cheltuie toţi banii daţi pentru construcţii şi reabilitări de şcoli sau grădiniţe. Se returnau miliarde de lei şi practica era de a redistribui banii către judeţele mai harnice…”

F.S.: „Dacă am ceva de reproşat primarului Boşcodeală şi domnului Ene (Dumitru Ene, pe atunci, era inspector şcolar general – n. red.) este tocmai egoismul de a nu continua ceea ce am susţinut, deşi s-au cheltuit deja mai bine de 4 miliarde în 2007-2008 pentru proiectare. M-a dezamăgit poziţia domnului primar Boşcodeală, la finele anului 2008, când a refuzat propunerea de construire a cel puţin două grădiniţe în municipiul Buzău, printr-un program al Ministerului Educaţiei, cu finanţare din credite externe. Acest program va aduce finanţarea a 26 de grădiniţe, începând din acest an.”

observatorulbuzoian.ro: „Speranţe ar mai fi, dar nu şi pentru construcţii noi în municipiu. Probabil că doar un gest electoral va mai mişca lucrurile. Chiar nu e pământ sub buzoieni să se ridice o grădiniţă?”

F.S. „Principalul motiv invocat de primărie a fost lipsa terenului aferent construcţiilor. Pentru mărirea numărului de locuri în grădiniţele existente nu se mai poate face nimic, în afară de mansardarea celor care permit tehnic acest lucru. Ar fi momentul ca, măcar acum, primarul Boşcodeală să ia în calcul măcar această posibilitate şi să facă un efort, aşa cum au făcut-o multe primării din ţară. Pot să reeditez şi de această dată o rugăminte mai veche adresată edilului oraşului nostru…

observatorulbuzoian.ro: „Chiar vă rugăm…”

F.S.: „Domnule Primar, faceţi să rămână în urma dumneavoastră măcar o grădiniţă de copii. Aceasta şi pentru că în Buzău avem spaţiu de şcolarizare pentru 3500 de copii în cele 28 de grădiniţe. În fiecare an, sunt înscrişi aproximativ 3900-4000 de preşcolari şi cerea se ridică la 4500-4600.”

Citeşte şi Criza de locuri din grădiniţe, „rezolvată” prin târg de oferte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.