Cu trei ani în urmă, oamenii din FRF, doar de doi ani aleși să conducă fotbalul nostru după domnia toxică a “Nașului” Mircea Sandu, se găsiseră să schimbe regulile și să bage zâzanie într-o lume și așa aflată într-o discordie continuă. Omul din spatele deciziei de a obliga cluburile românești din primele trei divizii să joace cu jucători U19, 20 și 21 era Andrei Vochin, fostul meu coleg de la Sportul Românesc, ProSport și Gazeta. Ajuns consilier al președintelui Burleanu, acesta a avut și argumente să-și convingă colegii din Federație că impunerea acelei reguli ar aduce beneficii atât cluburilor în sine, cât și a Naționalelor de junior/tineret.

S-a strâmbat din nas pe toate posturile TV, analiștii lui “Pește Prăjit” se dădeau de ceasul morții beștelindu-l pe tânărul prezident al FRF, plângeau de mila cluburilor că vor fi obligate să joace cu copii fără valoare în loc să bage în teren vreun ex-iugoslav sau maghrebian venit din ligile 2 și 3, iar impresarii să-și mai tragă astfel câte un comision frumușel. Corul bocitoarelor era, măi frate! Vreo juma’ de an am schimbat canalul ori de câte ori se aducea discuția despre așa ceva, mi-era și scârbă să-i văd pe ipocriții salvatori ai unui fotbal de doi lei, dar și acela într-o cădere abruptă și continuă. Amintiți-vă de Mimi Stoica ce spume făcea la gură, abia ieșit din pușcărie, și cum ne dădea nouă lecții despre schimbarea în bine a unui fotbal din care el furase, escrocase, fusese prins, judecat și condamnat. Vai, lume, vai…

De atunci au trecut trei ani, iar numărul tinerilor din Liga I care joacă titulari în cele 14 echipe s-a dublat (de la 445 în 2015-1016 la 887 în sezonul recent încheiat), iar de la jumătatea lunii viitoare, odată cu debutul noului campionat, obligativitatea regulii U21 s-a modificat prin dublare! Doar că acum pe unul dintre acești tineri îl pot sacrifica cu o schimbare în chiar primul minut de joc. Credeți însă că va fi vreun antrenor atât de idiot încât să ocupe un loc de titular cu un jucător la care să renunțe după doar câteva zeci de secunde? Mi-e greu să cred că nu vor fi lăsați copiii să joace măcar 30-40 de minute, o repriză întreagă chiar, înaintea sacrificării primei schimbări!

Academia lui Hagi vinde sau împrumută jucători tineri la foc automat, propune și aduce nu mai puțin de 11 nume în lotul Naționalei mari pentru deplasările din Norvegia și Malta, iar același lacheu al patronului FCSB se lăuda după promovarea Clinceniului cu tinerii pe care-i pot scoate pe tarabe ca fiind “pure gold”.  Așa s-a ajuns azi ca selecționata de tineret, excelent strunită de antrenorii Isăilă și Rădoi să ne convingă că merită urmărit cu atenție un European U21, la care și noi suntem printre protagoniști, altfel o competiție care nici măcar nu ar fi intrat în atenția vreunui post TV de pe la noi. Că nu producea vizibilitate pentru gălăgia, ipocrizia și minciunile de zi cu zi ale mizerabilului fotbal românesc.

 

Corespondenta din Rimini (Italia) de la Vali MOCANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.