După mai bine de un an de pandemie, preotul care slujește în cadrul Bisericii Spitalului Județean de Urgență Buzău a ajuns să lucreze cot la cot cu cadrele medicale de pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a unității sanitare.

La început timid, preotul Iulian Raicovici care slujește la Capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Nectarie” din cadrul Spitalului a ajuns să-și facă datoria pe plan duhovnicesc în condiții deosebite. El a fost ajutat de cardele medicale din spital, a fost învățat cum să se protejeze, cum să se echipeze cu mijloacele de protecție specifice iar acum a ajuns să nu se mai teamă să intre în ATI.

„Vreau să le mulțumesc cadrelor medicale care m-au primit și m-au ajutat. M-au primit pe secție, m-au învățat să mă echipez și ne-am îmbărbătat unii pe alții. Nu mă așteptam să mă asimileze așa. La început eram timid dar tot dânșii m-au încurajat și au fost și cazuri când și ei au venit aici la Biserică și s-au împărtășit și s-au spovedit. Suntem o echipă și nu am avut probleme pe nici o secție. Am avut toată susținerea din partea cadrelor medicale și a domnului manager. Eu cred că dacă suntem uniți vom ieși mai ușor din această situație”, spune părintele Iulian Raicovici.

Preotul spune că a ajuns să meargă la pacienți echipat în costumul de protecție și nu se mai teme ca la început mai ales că vede cum faptul că discută cu pacienții le face bine acestora și îi ajută să depășească mai ușor boala.

 

„Noi preoții de spital mergem acum la bolnavi echipați în combinezoane la fel ca medicii. Pentru bolnavi este o bucurie când ajungi la ei. Ne cheamă bolnavii sau ne sună aparținătorii să mergem la ei. Au fost cazuri în care au sunat din diaspora că aveau rude internate și am mers la ei. Este cu atât mai plăcută surpriza când ajungi acolo să constați că mai sunt și alții care vor să stai de vorba cu ei. Am avut un caz acum ceva vreme,  în luna decembrie când am fost chemat la PMF și am ajuns într-un salon unde am dat peste o doamna care avea acasă 7 copii. După patru luni a venit la capela spitalului și mi-a mulțumit spunând că se simte foarte bine. Mulțumirea dânsei m-a mulțumit pe mine și mă face să merg înainte Desigur la început mi-a fost un pic teamă dar am zis că trebuie să merg mai departe Pentru că acolo pot fi prietenii, colegi de-ai noștri și chiar s-a întâmplat ca din colegii noștri să moară”, a spus preotul Iulian Raicovici.

Preotul care slujește la capela Spitalului Județean de Urgență Buzău spune că cel mai des a văzut în ochii bolnavilor frică dar că odată ce a discutat cu ei și i-a îmbărbătat starea de spirit li s-a îmbunătățit și crede că așa au depășit mai ușor boala.

„În general la bolnavii de Covid am văzut frică. Dacă vorbești cu ei, căci nu toți solicită să fie împărtășiți sau spovediți și atunci îi îmbărbătăm pentru că aproapele nostru este oricine indiferent de religie. Sunt care ne cer de exemplu o sticlă cu apă și asta facem. Îi ajutăm, îi batem pe umăr și le spunem că trebuie să se ridice de acolo și să fie bine Am mai constatat că sunt oameni care nu s-au mai spovedit de mult sau poate niciodată  și au fost cazuri când, după spovedanie, s-au simțit mult mai bine”, a mai spus preotul.

Iulian Raicovici spune că nu petrece la fel de mult timp în saloanele de terapie intensivă cum fac cadrele medicale dar chiar și așa spune că resimte efectul echipamentelor de protecție. De asemenea, preotul spune că situația de acum este ca la un război iar tot mai mulți oameni își pierd speranța.

„Sunt cazuri în care stau echipat 10 minute, 15 minute, o jumătate de oră în funcție de câte persoane vor să vorbească cu mine pentru că sunt unii care vor să vorbească mai mult cu tine. Dar să știți că după o perioadă, cu mască și cu vizieră simți că nu poți respiri si totuși eu consider că stau destul de puțin dar cadrele medicale care stau tot timpul… Fără exagerare putem spune că suntem pe front. Când vezi durerea oamenilor și cum unii pică în deznădejde și cred că nu vor mai ieși de acolo și faptul că cineva vine și stă de vorbă cu ei face foarte mult”, a încheiat preotul Iulian Raicovici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.