jandarmi
Jandarmii vor fi la datorie și în zi de sărbătoare
Joi, pe 15 august, salariaţii buzoieni se vor bucura de încă o zi liberă stabilită prin Codul Muncii. În 2013, bugetarii au parte de12 sărbători legale, din care 8 opt au fost în timpul săptămânii.
Există însă şi salariaţi care nu vor avea liber. Este vorba despre angajaţii care lucrează în flux continuu, în spitale şi clinici ori în baruri, restaurante sau discoteci.
Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Totuși,există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați să le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă.
Angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariați se stabilesc, prin Hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispună de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.
Chiar dacă sunt nevoiți să fie prezenți la serviciu în ziua de 15 august, salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă au dreptul, conform legii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile.
Compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se acordă și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare.
Codul muncii mai prevede că pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.