imagine de arhivă
Jumătate din animalele unui fermier din comuna Ţinteşti au murit după ce stratul mare de zăpadă a împiedicat proprietarul să ajungă în zonă iar lipsa curentului electric nu a mai permis hrănirea și adăparea animalelor, operațiune care se făcea automat.
Potrivit primarului localităţii Ţinteşti, Aurel Stoica, 25 de bovine din cele 50 de animale câte trăiau la ferma din localitate au murit de frig, de foame şi de sete, după ce nu au mai primit mâncare şi apă.
Ferma din comuna Țintești este în plin câmp iar proprietarul nu a mai putut ajunge acolo din cauza nămeților ce depășesc 4 metri înălțime. Jumătate din animale au murit pentru că cei doi muncitori de la fermă nu au putut face față situației. În plus, din cauza lipsei curentului, bovinele nu au putut fi adăpate zile la rând.
„Acolo, în câmp, unde e ferma, nămeţii au ajuns la 3-4 metri înălţime, acest proprietar de fermă nu a putut ajunge acolo, ne-a cerut nouă ajutorul, însă noi nu am putut interveni pentru că toate utilajele au fost pe drumuri, nu am reuşit să ajungem acolo. Zăpada i-a acoperit furajele şi fântâna. Neavând curent și nici o sursă de alimentare electrică nu s-a reuşit să se facă adăparea și furajarea acestor animale. S-a lucrat cu un efectiv de 2 muncitori care nu au făcut faţă. De aia s-a ajuns în situaţia asta”, a declarat primarul localităţii Ţinteşti, Aurel Stoica.
De asemenea, primarul localității a declarat că nici în ceea ce privește restul animalelor riscul de a sfârși răpuse de condițiile vitrege nu a fost eliminat: „Acum că viscolul s-a mai oprit, au mai dat zăpada la o parte cu un utilaj și încearcă să le furajeze manual. În mod normal, cei doi muncitori scoteau apă cu un motor, dar pentru că nu este curent totul se face manual. Să adapi 50 de vaci de la fântână manual doi oameni, în condiţii de ger şi zăpadă, e foarte greu.”
În judeţul Buzău, zeci de mii de oameni au fost izolaţi, urmare a ninsorilor abundente şi viscolului iar în unele cazuri curentul electric a fost oprit chiar și trei săptămâni. De altfel, din cauza problemelor generate de vremea nefavorabilă, în localităţile Valea Râmnicului, Râmnicelu, Puieşti şi Bisoca, a fost decretată stare de alertă pentru câteva zile.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.