Președintele Romaniei a anunțat miercuri în cadrul unei conferințe cu jurnaliștii acreditați la Cotroceni, că școlile se vor deschide fizic pe 14 septembrie, urmând a fi luate norme de igienizare speciale în școli.

”Am avut o întâlnire cu miniștrii și premierul, am luat câteva decizii. Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”.a spus Klaus Iohannis. Președintele a mai declarat că au fost elaborate trei scenarii , verde ,galben și roșu, pentru fiecare școală în funcție de numărul de îmbolnăviri la mia de locuitori. Scenariul verde, când într-o localitate se înregistrează mai puțin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile, scenariul galben când sunt între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică și scenariul roșu cu peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă.

Klaus Iohannis a mai spus că deciziile pentru fiecare județ în parte deciziile vor fi descentralizate și vor fi luate de către comandamentul județean pentru situații de urgență.

„Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 3, o parte din  activități se țin în școală, o parte în online”.

Presedintele Romaniei a declarat că în prezent municipiul București și majoritatea localităţilor intră în scenariul verde.

„Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localităţi care azi s-ar încadra în scenariul roşu”.

Președintele a făcut precizări și pentru scenariul în care școlile ar putea rămâne închise. „Părinţii vor putea primi un ajutor pentru a sta cu copiii acasă. Dar dacă nu se închid total şcolile nu se poate lua o masură care să îi privească pe toţi, aşa că există un grup care lucrează la o strategie în acest sens.”

Întrebat de către jurnaliști dacă învăţământul online poate înlocui varianta clasică în contextul actualei pandemii, Iohannis a precizat că soluția online poate fi folosită pentru o perioadă limitată.

„Pentru o perioadă limitată, poate să ţină locul învăţământului din clasă. Aceste încadrări se actualizează permanent şi pornim de la premisa că în orice localitate se va reajunge la normalitate într-un interval rezonabil de timp.” În cazul unui scenariu roșu în care școlile vor fi închise în fiecare unitate de învătământ se vor lua deciziile care se impun. „Învăţătorii îi vor învăţa pe copii. ( online) Copiii se adaptează suficient de repede, iar dascălii la fel. Soluţiile se găsesc.” a mai precizat Iohannis.

Partidul National Liberal – Filiala PNL Buzau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.