atac mistreti -6
Seceta înregistrată în ultimele luni a pus capac agricultorilor care s-au trezit cu mare parte din culturi calamitate. Direcția Agricolă a centralizat până în prezent peste 29 de mii de hectare de culturi distruse parțial sau total de lipsa apei din sol iar previziunile nu sunt deloc bune, specialiștii în agricultură spunând că cel mai probabil la final se va ajunge la aproximativ 50.000 de hectare afectate de secetă. Doar în ultimele zile suprafața raportată la Direcția Agricolă Buzău a fost de peste 10.000 de hectare de culturi afectate de secetă. Aceste suprafețe trebuie acum inspectate de specialiștii în agricultură iar dacă raportările se confirmă proprietarii terenurilor ar putea primi despăgubiri. Luni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit la sediul Prefecturii pentru a dezbate problema lipsei apei pentru culturi iar la final a fost aprobată o primă evaluare a pagubelor, pentru aproximativ 14.000 de hectare, care urmează să fie trimisă spre aprobare la Guvern, care ar trebui să acorde despăgubiri în primă fază micilor agricultori iar apoi și celor cu suprafețe mai întinse.
„Situația nu este deloc bună și chiar dacă nu este la niște cote ridicate se poate spune că este îngrijorătoare pentru că sunt pierderi la nivelul fiecărui fermier și va duce automat la relocarea unor sume din buget pentru că agricultorii trebuie ajutați pentru menținerea pe o linie de plutire și pentru continuarea activității agricole în anul agricol următor. Inițial, banii vor veni pentru micii fermieri iar ulterior, după ce se vor solicita aprobări la Uniunea Europeană vor fi despăgubiți și marii fermieri ”, a declarat prefectul județului Buzău, George Sava.
O altă situație cu care se confruntă conducătorii agriculturii buzoiene și care a fost ridicată în ședința desfășurată luni la Prefectură este cea a lipsei mijloacelor de transport ale instituției. În prezent, Direcția Agricolă a județului Buzău deține un singur autoturism care este defect și a intrat de luni în service după ce ministerul de resort a luat de la Buzău toate celelalte autovehicule de care beneficia instituția. În această situație, specialiștii Direcției Agricole se văd puși în imposibilitatea de a se deplasa în localitățile în care ar trebui să constate gradul de calamitare produs culturilor din lipsa apei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.