Datori vânduţi şi cu salariile blocate

Colegiul Economic Râmnicu-Sărat nu poate să facă plata salariilor către profesori şi personalul angajat. Conturile liceului au fost blocate în Trezoreria Buzău, din cauza datoriilor pe care unitatea de învăţământ, ca centru de execuţie bugetară, le are faţă de constructorii care i-au reabilitat sediul.

Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, ne-a declarat că a încercat o discuţie cu conducerea Trezoreriei: „Dimineaţa, ne-au dat asigurări că salariile profesorilor nu vor fi afectate de situaţia creată acolo, iar după-amiază s-au scuzat că sunt obligaţi de lege să blocheze orice operaţiune. Motivul este că, după 6 luni de când unitatea a fost obligată, prin execuţie judecătorească, să facă plata datoriilor, aceasta nu s-a supus şi, în consecinţă, conturile se blochează total.” Liderul  sindical spune că acesta este doar începutul şi că, în ciuda eforturilor de a găsi o soluţie, multe unităţi şcolare sunt ameninţate să nu se poată achita cu salariile faţă de profesori.

Adunată din 2007, datoria actuală a Ministerului Educaţiei către constructorii de şcoli din judeţul Buzău se ridică la 230 miliarde lei vechi. Pornit cu mare tam-tam, programul de construcţii şi reabilitări de sedii din reţeaua şcolară s-a înfundat, devenind unul subiect de ciondăneală politică în administraţia publică. Reamintim că Departamentul Naţional Anticorupţie controlează dosarele buzoiene cu investiţii în infrastructura şcolară.

Sorin DINCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.