Legea antifumat face victime în rândul elevilor. Primii amendați la Buzău au fost elevii de liceu, prinși că trag din pipă în curtea școlilor în care învață, lucru interzis chiar dacă este vorba despre un spațiu deschis.
Poliția Locală a amendat până acum 7 elevi de liceu din Buzău prinși că fumau. De asemenea, au mai fost amendate 2 persoane surprinse în timp ce trăgeau din țigară în imediata apropiere a unor locuri de joacă, din nou acest lucru fiind interzis de legea antifumat.
De asemenea, au mai fost date circa 30 de avertismente.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău nu a aplicat până acum nici o amendă la legea antifumat.

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de 100-500 de lei pentru persoanele fizice şi de 5.000-15.000 de lei pentru firme, la acestea existând şi sancţiuni complementare.
Legea antifumat a intrat în vigoare de joi 17 martie, ora 0.00, şi a transformat România în a 94-a ţară din lume în care fumatul este interzis în spaţiile publice închise. Guvernul a explicat într-o schemă că prin spaţiu public închis, se înţelege orice spaţiu delimitat de un acoperiş, plafon sau tavan şi de cel puţin doi pereţi.
Românii nu mai pot fuma la locul de muncă, în birouri, săli de şedinţă, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. De asemenea, fumatul este interzis în magazine, expoziţii sau târguri aflate în spaţii închise, în mall sau în pieţe închise.
Fumatul nu mai este permis în restaurante, baruri, cafenele, pizzerii, discoteci, terase închise, hoteluri şi pensiuni sau în cluburi, dar nici în teatre sau în sălile de sport.
Interdicţia se aplică şi în gări, aeroporturi, taxiuri sau în maşina de serviciu. Fumatul este interzis de asemenea în unităţile de învăţământ, cele medico-sanitare şi pentru protecţia copilului, precum şi în toate locurile de joacă pentru copii.
Cu toate aceste interdicţii, există şi locuri unde românii mai pot fuma: spaţiile în aer liber fără acoperiş sau cu acoperiş şi mai puţin de doi pereţi, în curte, balcoane deschise, terase deschise şi chioşcuri deschise.
Fumatul este permis şi pe peroane, refugii, în staţii de transport în comun, dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiş şi un perete. Fumatul este permis în parcuri, dar în afara locurilor de joacă pentru copii.
În fine, românii pot fuma în locuinţe, în orice spaţii închise în care nu se desfăşoară activităţi economice şi nu sunt locuri de muncă, precum şi în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.