Iarna blândă de care avem parte anul acesta, cel puțin până acum, nu este deloc pe placul agricultorilor buzoieni. Lipsa precipitațiilor și diferențele de temperatură dintre noapte și zi pun în pericol dezvoltarea culturilor. Deși suntem la jumătatea iernii nu a căzut nici urmă de zăpadă și nici ploi nu au fost.  În aceste condiții, există toate premisele ca anul 2012 să fie unul dezastruos din punct de vedere agricol.
Ultimele precipitaţii căzute în judeţ au fost ploile din decembrie, dar și atunci cantitățile de apă au fost extrem de reduse. Și asta se vede deja pe câmpuri. Dacă în alți ani, la această dată, culturile de gâu erau în plin proces de vegetație, acum abia dacă au răsărit.
„Ultimele precipitații au fost cele căzute în decembrie dar situația nu este încă atât de dramatică pentru că am văzut prognoza și sperăm ca în următoarea perioadă să avem măcar câteva ploi iar apa să se adune în sol. Temperaturile pozitive sunt bune pe de o parte pentru că culturile au fost însămânțate târziu din cauza întârzierilor la prelucrarea terenurilor. La grâu există o răsărire destul de slabă în jurul a 70-80% din culturi”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.
Agricultorii așteaptă ploile ca pe pâinea caldă dar se tem de un eventual îngheț care, în lipsa unui strat de zăpadă, ar putea fi fatal pentru culturi.
„Cel mai mare pericol la ora asta ar fi un îngheț foarte puternic pentru că nu există un strat de zăpadă care să protejeze culturile înființate în toamnă și care sunt destul de slabe la acest moment. Prognoza anunță ploi și sperăm ca, în cazul acesta, temperaturile să rămână pozitive. Cel mai bun ar fi un strat de zăpadă ca să putem sta liniștiți și să putem vorbi și de producție în 2012”, a precizat directorul Direcției Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea.
O perspectivă cum este cea a înghețului nu-i neliniștește însă doar pe agricultori. Efectul în lanţ îl vor resimţi şi crescătorii de animale, dar şi procesatorii iar per ansamblu, o producţie slabă în agricultură ar înseamna rezultate slabe la nivelul întregii economii.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.