Cea mai lungă galerie de aducțiune din România realizată după anul 1984, a fost inaugurată, joi, în localitatea Pruncea, în prezența ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea după ce premierul Victor Ponta și Ministrul Turismului așteptați la eveniment și-au contramandat programul pe ultima sută de metri:
Proiectul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu se desfășoară în judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea, captând apa de pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zăbala și a fost demarat în anul 1981. Joi, în prezența reprezentantului Guvernului, al prefectului de Buzău și al administratorului judiciar al Hidroelectrica Remus Borza s-a efectuat străpungerea ultimului tronson de galerie subterană (tronson Trestia-Castel), care marchează finalizarea excavației aducțiunii, asigurând întregirea acesteia pe întreaga sa lungime de 16,6 km prin masivul muntos al Buzăului.
Aducțiunea Surduc-Nehoiașu urmează să aducă apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu, având o lungime 16,6 km, un diametru de 4 m ceea ce va duce la un debit instalat de 40 de metri cubi pe secundă. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă circulară la interior și este protejată pe toată lungimea cu o cămășuială din beton de 30-35 cm grosime.
„După 34 de ani am finalizat o investiție istorică, investiție reprezentativă, o mare lucrare inginerească, cea mai lungă galerie de aducțiune pusă în funcțiune din 1984. Aceasta galerie va prelua afluenții de pe Buzău, Bâsca mare, Bâsca Mică și Zăbala adică 40 de metri cubi pe secundă și vor alimenta cel de al treilea grup ce va fi pus în funcțiune în 2017 . E vorba de un grup de 55 de MW care va completa cele două grupuri puse în funcțiune în 1988. Investiția totală până în acest moment după 1990 este de 600 de milioane de lei la care se vor mai adăuga 250 de milioane de lei reprezentând partea de echipamente hidromecanice și energetice ”, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.
Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea singurul care a răspuns invitației Hidroelectrica a declarat la finalul evenimentului că finalizarea proiectului demarat în urmă cu 34 de ani este un semnal clar că în România lucrurile încep să se miște.
„În primul rând este un semnal că În România se poate investi și se pot face proiecte importante. Este cel mai important proiect al Hidroelectrica de după 1990 în energia românească. S-a așteptat într-adevăr foarte mult dar mai bine mai târziu decât niciodată. Și companiile românești au capacitatea de a face astfel de investiții. La un moment dat statul român și-a pierdut capacitatea de a intra în investiții strategice dar încet, încet prin creștere economică și printr-un management performant, iar Hidroelectrica este un bun exemplu în acest sens după ce a reuțșit să scoată de căpușe și de celebri băieții deștepți iată că a fost și capabilă să realizeze o astfel de investiție importantă. Încet, încet companiile românești se capitalizează și încep să intre în proiecte de anvergură. Lucrurile se mișcă și dovedim că companiile din România au capacitatea să facă proiecte importante. Acesta este cred un moment simbolic pentru economia românească”, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Investiția în Amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc face parte din planul de investiții al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020, bugetul alocat de Hidroelectrica pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare-retehnologizare-mentenanță în această perioadă fiind de peste 1,3 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.