O hotărâre adoptată miercuri de Guvern prevede că 23 de situri, printre care și Lunca Buzăului, sunt declarate arii de protecţie specială avifaunistică şi sunt incluse în reţeaua ecologică europeană Natura 2000.
”Declararea de noi arii de protecţie specială avifaunistică va contribui, în principal, la conservarea speciilor de păsări de interes comunitar, dar va da şi factorilor interesaţi posibilitatea să administreze aceste arii şi să acceseze fonduri pentru România din bugetul UE. De asemenea, prin includerea acestor zone în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000, se estimează că suprafaţa acoperită de ariile de protecţie specială avifaunistică va fi în concordanţă cu suprafaţa ariilor de importanţă avifaunistică (IBA), recunoscute de către BirdLife International şi totodată de către CE”, informează Guvernul.
Respectivele arii desemnate ca zone de protecţie specială au fost avizate de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.
Conform executivului România adăposteşte cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe aproximativ 1,6 milioane de hectare fără a pune la socoteală cele 580 de hectare suprafață pe care se întinde Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
„Ariile naturale protejate înfiinţate în România, inclusiv siturile Natura 2000 – arii naturale protejate de interes European – reprezintă 23% din suprafaţa ţării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier naţional. Parcurile naţionale şi naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafaţa României”, informează Guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.