Surprinzătoare decizia antrenorului muntenegrean vizavi de renunțarea la cantonament, nu? Cine a mai pomenit așa ceva pe la Buzău? Am mers însă marți seara la ședința de pregătire de la Sala Sporturilor și președintele Georgian Băducu ne-a lămurit și această dilemă. Printre altele.
Reporter: Deci fără munte, fără mare. Rămâneți în oraș și vă pregătiți aici pentru noua ediție de campionat.
G.Băducu: Da. Așa a decis antrenorul Pero Milosevic, s-a consultat cu tot staff-ul pe această temă, iar decizia noastră finală a acceptat toate argumentele aduse în favoarea ei. Nu ne ferim însă să spunem că o ieșire de zece zile în orice loc din România, unde să ne antrenam doar fizic, ar fi însemnat o cheltuială imensă. 30 de persoane la un preț mediu de 200 de lei de fiecare pe zi ori zece, poate chiar cinsprezece zile, ne-ar fi făcut o gaură „frumoasă” în buget. Niște bani cu care putem duce liniștiți primele două-trei luni ale sezonului viitor.
Reporter: Un buget de care vorbeam la finalul campionatului trecut că va fi mai mic decât precedentul.
G.Băducu: Adevărat, deși avem promisiunea d-lui Neagu de la CJ că ne vom apropia sensibil de toate sumele necesare după rectificarea bugetară din toamnă, iar noi nu vom dezamăgi cu rezultatul sportiv! Vor fi niște economii de 10-15% din toate direcțiile, am renunțat și la colaborarea cu francezul Leo Renaud-David, căruia i-am mulțumit pentru evoluția fantastică din sezonul pandemic și de care ne pare foarte rău că publicul nostru nu l-a putut aplauda meci de meci pentru ceea ce ne-a oferit acest adevărat campion! Pe postul lui am adus un internațional muntenegrean, pe Aleksandar Glendza de la echipa maghiară Balatonfuredy. Alte trei noutăți sunt Sergio Barros, Bogdan Baican și Vlad Bălan, toți din Timișoara. Primii doi de la Poli, iar al treilea de la Centrul Olimpic. El de fapt este un copil al Buzăului, plecat de foarte tânăr la Bacău și apoi transferat în Vestul țării de unde acum și-a făcut reîntoarcerea în orașul natal.
Reporter: Am aflat de la DSP despre cazul familiei lui Barros. Pozitivi cu toții, descoperiți din cauza febrei bebelușului de numai șase luni.
G.Băducu: A fost o adevărată aventură și acolo. Sergio m-a sunat într-o vineri seară, acum două săptămâni să-mi zică de cea mică. Febră, plânsete, probleme și griji, nu? L-am trimis spre UPU, la “Urgențe”, iar acolo i-a ajutat și secundul Bogdan Constantin. Testarea fetiței a adus și primul test pozitiv, părinții s-au izolat la domiciliu la recomandarea medicilor, deși nu aveau simptome, ba chiar erau ambii vaccinați cu schema completă, iar următorul pas a fost să cerem testare PCR și pentru noua noastră extremă stângă. Pozitiv, și el și soția, așa că cele 14 zile de carantină obligatorie se vor termina la finalul acestei săptămâni și Sergio se va putea apuca de treabă. Că nu vom avea deloc un sezon ușor nici anul ăsta!
Reporter: Debutați pe 29 august contra Alexandriei. Cum se va juca? Ce sistem?
G.Băducu: În primul rând să spunem că vom avea spectatori în tribune la 50% din capacitatea sălii care găzduiește fiecare meci în parte. După regulile deja arhicunoscute, cu dovada vaccinării, cu teste negative sau cu dovada vindecării celor trecuți prin calvarul bolii acesteia nenorocite. Apoi sistemul de joc va fi cel clasic, cu echipa gazdă organizând meciul pe terenul său, dar totul va depinde de evoluția pandemiei ce pare să nu se mai oprească. Dacă rata de infectare a populației va crește, vom reveni la sistemul turneelor ca și în sezonul trecut, dar dacă autoritățile reușesc să controleze cât de cât focarele ce vor apărea, rămânem în stilul campionatului așa cum ne place nouă. Cu meciuri acasă, cu suporteri în tribune, cu emoții și bucurii.
Reporter: Economiile de la buget vor fi dirijate și spre echipa secundă, nou înființată, nu?G.Băducu: Offf, se pare că în fiecare an trebuie să apară câte o idee dintr-asta, mai nu știu cum, a oamenilor ce conduc destinele acestui sport în România. Abia facem rost de bani, acum tăiem de unde putem ca să creem un campionat nou pentru echipele secunde. Da, ca naiba, nu va fi deloc ușor. Sper însă că totul va fi organizat pe serii zonale și nu un campionat unic cu deplasări la Reșița, la Suceava ori Dumnezeu mai știe pe unde!
Reporter: Probleme medicale în afara lui Amin Youssefinejad?
(Președintele Băducu îl cheamă pe fizioterapeutul Ștefan Tudora, iar acesta vine și cu explicația absenței iranianului accidentat pe finalul sezonului trecut: “Vorbim de o dublă fractură deschisă de radius-cubitus. O accidentare foarte gravă, dar pe care sperăm s-o facem uitată în următoarele luni. Amin lucrează acum pentru recăpătarea mobilității și a forței musculare pentru că simte dureri și la mișcările specifice acestui sport, dar și la alergarea propriu-zisă. Recuperat definitiv pentru handbal abia din 2022. Are și niște tije de metal, e un pic mai complicat, iar doctorul echipei a văzut ultimele radiografii și avem un program special cu acest sportiv. Din fericire singurul client al infirmeriei noastre”.)
Reporter: Alte planuri, gânduri? Când vin suporterii să vă vadă la lucru?
G.Băducu: Jucăm la Focșani joi seară un amical, iar meciul revanșă va fi sâmbătă la ora 12 în Sala Sporturilor. Cu public, condițiile vi le-am spus mai devreme, dar putem să ne vedem băieții care au venit la Buzău în ultimul an și pe care iubitorii acestui sport nu i-au cunoscut decât din cele câteva meciuri televizate sau din presă. Așteptăm și noi cu emoție această reîntâlnire, dar eu mai am încă o dorință să-mi pun: aceea de a colabora bine și reciproc avantajos cu oamenii de la LPS, de unde ne-ar trebui câțiva jucători tineri pentru sezonul echipei secunde. Sunt acolo niște criterii de vârstă pe care nu le putem duce la îndeplinire fără sprijinul oamenilor conduși de dl. director Cătălin Cighir. Doar împreună putem construi ceva durabil pentru Buzău!
Vali MOCANU/Marian DURLEA