Maternitate Buzau-7

Noua maternitate construită la Buzău în mandatul fostului președinte al Consiliului Județean, Victor Mocanu, și inaugurată cu mare fast în vara anului 2012 fără a fi funcțională nu va fi deschisă nici în acest an, din cauza lipsei banilor și a birocrației excesive. Între timp, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, s-a ales cu o trimitere în judecată de către DNA pentru fapte de corupție. Dosarul este judecat de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar la termenul de luni a fost dictată o nouă amânare, la solicitarea patronului SC Medical Finance Projects SRL, Mihai Bădic, și el inculpat în același dosar.

Sala de operatie la momentul 1 iunie 2012
Sala de operatie la momentul 1 iunie 2012

Noua maternitate din Buzău construită pe strada Victoriei și inaugurată cu mare tam-tam la 1 iunie 2012 de fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, în încercarea de atragere a capitalului electoral pentru câștigarea unui nou mandat este închisă și astăzi, la mai bine de doi ani de la așa-zisa inaugurare. Deși Cristinel Bîgiu, noul președinte al Consiliului Județean Buzău ales în vara anului 2012, a avansat numeroase termene, instituția medicală de care Buzăul are atâta nevoie continuă să fie doar o clădire goală pentru care Consiliul Județean plătește în medie peste 5.000 de lei lunar pentru conservare.

sectie ATI la momentul 1 iunie 2012
sectie ATI la momentul 1 iunie 2012

După preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean de către Cristinel Bîgiu, lucrările de finalizare a clădirii noii maternități au fost stopate ca urmare a faptului că noul președinte nu a fost de acord să plătească ultima tranșă de bani către constructorul care a ridicat clădirea noii unități spitalicești. Drept urmare, constructorul a acționat în instanță Consiliul Județean și mai bine de un an cât a durat procesul lucrările au fost stopate.

Consult ambulatoriu la 30 septembrie 2014
Consult ambulatoriu la 30 septembrie 2014

Instanța a adat câștig de cauză administrației județene și astfel constructorul s-a văzut nevoit să finalizeze lucrările care au întârziat practic până în luna noiembrie 2013 atunci când fost făcută recepția clădirii noii maternități. Față de momentul inaugurării de formă, la maternitate au trebuit terminate ultimele două etaje, subsolul dar și o stație proprie de oxigen fără de care noua maternitate nu ar fi putut funcționa.

Sala de operatie la momentul 30 septembrie 2014
Sala de operatie la momentul 30 septembrie 2014

Pe lângă aceasta, la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Buzău, Bîgiu a descoperit că o parte din aparatura și mobilierul aduse în noua clădire cu ocazia lansării electorale a fost închiriată de la societatea Medical Finance Projects în baza unui contract de 50.000 de euro lunar pe care noul președintele l-a reziliat imediat.

sectie ATI la momentul 30 septembrie 2014
sectie ATI la momentul 30 septembrie 2014

Astăzi, la mai bine de doi ani de la preluarea mandatului, Cristinel Bîgiu, spune că poate ar fi acceptat să plătească chirie societății care a adus aparatura și mobilierul dacă acest lucru ar fi putut garanta desfășurarea actului medical în respectiva locație.

Cristi BIGIU
„Dacă aparatura și mobilierul pentru care exista un contract de închiriere în valoare de 50.000 de euro lunar ar fi asigurat desfășurarea actului medical poate am fi făcut un efort și am fi plătit acel contract. Din păcate, ceea ce era închiriat pentru o sumă extraordinar de mare nu era în măsură să asigure desfășurarea actului medical ci era doar o fotografie, un tablou care să dea bine înaintea unui moment electoral”, a declarat Cristinel Bîgiu.
La finele anului 2013, Ministerul de Finamțe a alocat Buzăului 5 milioane de lei, bani care ar fi fost redirecționați de la o nouă unitate sanitară ce ar fi trebuit să se construiască la Timișoara. Banii au venit la începutul lunii noiembrie și din cauza timpului scurt și al contestațiilor care au existat, Consiliul Județean Buzău nu a reușit să cumpere aparatură decât de 3,25 milioane de lei până la finele anului, restul banilor întorcându-se la buget.
Anul 2014 a debutat cu noi speranțe cum că cea mai așteptată unitate sanitară din Buzău ar putea deveni funcțională. A existat speranța unei noi alocări de la bugetul de stat, dar în paralel Consiliul Județean a demarat procedurile pentru contractarea unui împrumut de la o bancă pentru achiziționarea aparaturii medicale și a mobilierului necesare pentru deschiderea noii unități spitalicești.
Acum procedura este pe ultima sută de metri. Consiliul Județean a aprobat contractarea unui împrumut iar licitația avut loc, astfel că a fost aleasă o unitate bancară care ar fi dispusă să împrumute Consiliul Județean Buzău cu suma de 10 milioane de euro din care 4 milioane ar urma să fie folosiți pentru dotarea noii maternități și restul de 6 milioane de euro ar urma să fie folosiți pentru lucrări de modernizare a Spitalului Județean.
Pentru a putea demara licitațiile pentru achiziția de aparatură și mobilier mai este nevoie însă de un aviz. Documentația cu banca ce a fost aleasă pentru împrumutul contractat de Consiliul Județean a ajuns acum la Ministerul de Finanțe unde trebuie să mai obțină avizul unei comisii interministeriale. Abia după obținerea acestui aviz pot fi demarate procedurile de licitație pentru achiziționarea de aparatură medicală și mobilier care, conform legislației în vigoare, se vor întinde până la 3 luni cu tot cu termenele de soluționare a eventualelor contestații, astfel că nici în 2014 noua maternitate nu va fi deschisă.

Exterior maternitate Buzau
Exterior maternitate Buzau

În tot acest timp, gravidele din județul Buzău, cele care nu iau calea centrelor universitare sau a clinicilor private pentru a naște în condiții demne de secolul XXI, aduc pe lume copii într-o clădire veche de peste 30 de ani în care standardele medicale și epidemiologice sunt de-a dreptul precare. Amenajată într-o veche închisoare, maternitatea din Buzău, secție exterioară a Spitalului Județean, este în prezent o clădire veche cu instalații electrice și sanitare care lasă de dorit, cu geamuri care au fost zidite tocmai pentru că pierderile de căldură erau prea mari și în care practic nu mai merită făcută nici o investiție. Cu toate acestea, în maternitatea Buzău vin anual pe lume peste 2.500 de copii și au loc peste 2.000 de intervenții chirurgicale.

„Maternitatea nu mai este la standardele pe care ni le dorim, pentru că un minim de standarde medicale și epidemiologice ea trebuie să îndeplinească pentru că altfel nu ar primi avizele de funcționare. Noi facem față inclusiv cazurilor grave din județ, foarte puține le trimitem în altă parte. Sigur că ne dorim o activitate la un nivel ridicat, dar asta presupune spații, circuite, dotare materială și cu aparatură într-un spațiu care să corespundă din toate punctele de vedere și care să fie atractiv nu doar pentru medici și personal ci și pentru pacientele noastre pe care le-am dori atrase de noua maternitate fără să își mai dorească să plece în București, Brașov sau în străinătate. Din acest punct de vedere este mult mai bine ca fondurile care ar trebui investite pentru menținerea la această cotă a vechii maternități să fie folosite pentru dotarea noii maternități și să îi dăm drumul. Starea maternității Buzău este aceeași de peste 20 de ani. Cu toate acestea, ne-am îndeplinit rolul chiar dacă de 20-30 de ani se vorbește de o maternitate nouă. Consider activitatea noastră ca fiind satisfăcătoare, pentru ceea ce avem ca dotare”, a declarat doctorul Dorin Neacșu șeful secției Obstetrică Ginecologie 2 din cadrul maternității Buzău.

Targa maternitatea Buzau
Targa maternitatea Buzau

Practic, medicii din maternitatea Buzău lucrează cu aparatură veche de zeci de ani, majoritatea mobilierului este învechit iar lucrările de reabilitare au însemnat doar schimbarea unor geamuri, a câtorva calorifere sau a unor instalații sanitare, modernizarea sălilor de operații sau a unor compartimente ale secției de neonatologie.

Salon consultatii maternitatea Buzau
Salon consultatii maternitatea Buzau

„ În prezent sunt probleme cu spălătoria, cu încălzirea care sper că se vor rezolva, mai sunt unele sincope cu care ne-am obișnuit în aprovizionarea cu consumabile, dar tot este bine că nu ne lipsesc lucruri esențiale. Este drept că patologia noastră nu necesită medicamente speciale. În rest ar mai trebui un material mai moale, o lenjerie mai bună dar deja cred că asta lipsește în oricare spital de stat ”, a mai declarat șeful secției Obstetrică Ginecologie 2 din cadrul Maternității Buzău, medicul Dorin Neacșu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.