Incertitudine în sistemul medical românesc! Astăzi a expirat termenul limită până la care medicii de familie ar fi trebuit să semneze contractul cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În lipsa unei înţelegeri între părţi, halatele albe au ajuns să procedeze după propriile reguli, după cum se gândește fiecare că e mai bine. Unii medici de familie nu vor să elibereze medicamente compensate şi gratuite, alţii, în schimb, se gândesc că nu-şi pot lăsa pacienţii fără tratamente. Oricum, recomandarea reprezentanţilor medicilor de familie din judeţul Buzău este ca în următoarele trei zile, să nu fie eliberate reţete în regim special.”Vom consulta fără să eliberăm bilete de trimitere, rețete și acte medicale în relația cu Casa de Asigurări. La Buzău, s-a hotărât sa facem această treabă pe o perioada de trei zile, poate Casa Națională își revizuiește atitudinea. În caz contrar vom face ceea ce va decide Federația. La Buzău nu se va percepe nici un fel de taxă, dar nu se va elibera nici un act medical în raport cu Casa de Asigurări cu excepția concediilor medicale, unde avem Convenție și lumea nu poate să rămână descoperită”, a declarat, astăzi,  preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzău, medicul Angela Mazdrag.

Reprezentanţii medicilor de familie speră ca în decursul celor trei zile în care au decis să nu elibereze reţete compensate şi gratuite Casa de Sănătate să ia decizia corectă, astfel încît situaţia să reintre în normal.

”Sper într-o luminare la creier a Casei de Asigurări de Sănătate și într-o deschidere către populație și către medici. România este într-o situație tragică în ceea ce privește personalul sanitar. Dacă ei cred că îsi pot bate joc de noi toți, inclusiv de spitale,  înseamnă că nu avem ce căuta în această țară”, a adăugat medicul Angela Mazdrag.

Există însă şi medici care nu au ținut cont de recomandările transmise de reprezentanţii patronatului de profil, la Buzău, astăzi, în mai multe dispensare eliberându-se reţete în regim special.

 

Vestea proastă este că situația incertă din sistemul medical românesc s-ar putea prelungi. Cel mai probabil, medicii de familie vor lucra şi luna aceasta tot în baza unor acte adiţionale la contractele de anul trecut. Medicii avertizează însă că în iulie şi august cei mai mulţi proprietari de cabinete vor fi în concedii, iar semnarea unui nou contractul ar putea fi compromisă.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.