Medicii din Maternitatea Buzău de partea medicului Anca Șerbănoiu în scandalul legat de moartea unui copil înainte de a se naște

159

Medicii din Maternitatea Buzău sar în apărarea colegei lor, medicul Anca Șerbănoiu, acuzată de o familie din Buzău de malpraxis după ce fătul de doar 8 luni purtat în pântece de mama sa s-a oprit din evoluție la 34 de săptămâni în ciuda asigurărilor medicului că totul va fi în regulă. Cei doi tineri părinți au mers pe data de 14 februarie la cabinetul particular al medicului Anca Șerbănoiu pentru că mama simțea că ceva este în neregulă cu copilul ei iar în urma unei ecografii medicul i-ar fi spus pacientei că fătul este în regulă cu toate că are cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului.
”Am fost pe 14 seara la cabinetul doamnei doctor, care ne-a spus că bebeluşul are cordonul ombilical în jurul gâtului, dar că nu ar fi nicio problemă şi să fim liniştiţi. Am plecat acasă, însă după ce am văzut că nu mai avea deloc activitate, dimineaţa am ajuns la Maternitate, unde doamna doctor era de gardă și ne-a spus din nou că bebeluşul nu are nimic”, spune tatăl copilului.
Medicul Anca Șerbănoiu a confirmă în mare spusele părinților însă și ea dar și alți medici din Maternitatea Buzău sunt de părere că a acționat ca la carte și că doar o întâmplare nefericită a făcut ca pruncul să se stingă în pântecele mamei înainte de a se naște.
„Eu nu am monitorizat această sarcină. Nu am mai văzut pacienta de 14 săptămâni până în seara de 14 februarie când s-a prezentat la cabinetul meu particular pentru o ecografie. În urma ecografiei i-am explicat că fătul are o circulară pericervicală ceea ce nu este o problemă acută pentru că mulți copii se nasc așa și pe cale naturală. Mai mult fătul avea o greutate chiar mai mare decât era normal la 34 de săptămâni, deci nimic care să îmi atragă atenția referitor la o suferință fetală și am rechemat-o la control, dacă dorea la 2-3 săptămâni. Pe 15 februarie s-a prezentat la Maternitate spunând că fătul nu mai mișcă cum misca. Am revăzut-o ecografic, ne-am uitat amândouă că fătul misca, avea puls 150-160 bătăi pe minut, i-am spus că este în regulă și i-am spus că dacă dorește poate să rămână sub supraveghere. A rămas la cererea mea, am internat-o și a urcat pe secție. Copilul era ok și nimic nu forța o cezariană la acel moment la 34 de săptămâni când fătul nu era dezvoltat suficient. Pacienta a zis că a simțit mișcări până pe la 11.30 iar la ora 15.00 când doamnele asistente au mers la monitorizare fătul nu mai prezenta semne vitale. Este un caz care și eu și colegii nu am mai văzut așa ceva. Nu știu dacă cineva ar fi putut face mai mult”, a declarat medicul Anca Șerbănoiu.
Pruncul a murit în pântecele mamei din cauza unui nod format pe cordonul ombilical care nu a mai permis circulația sângelui însă medicii de la Maternitatea Buzău spun că problema nu putea fi observată la ecografie și nu existau semne care să dea de bănuit că s-ar putea petrece așa ceva.
„Eu nu am mai văzut așa ceva. Un copil cu atât de multe circulare. Erau două circulare cu nod în jurul gâtului, apoi o circulară tip eșarfă și alte două circulare în jurul stomacului care nu puteau fi decelabile la ecograf. Este un caz atipic, eu nu am mai văzut așa ceva în toată cariera mea și sunt convins că nu mulți medicii au văzut așa ceva. Este un caz excepțional care a produs un deces supraacut probabil printr-o mișcare mai bruscă a copilului când nodul s-a strâns și nu a mai permis circulația sângelui”, a declarat medicul Dorin Neacșu, șeful secție OG2 de la Maternitatea Buzău.
O altă nemulțumire a părinții micuțului mort înainte de a se naște este aceea că deși decesul copilului a fost constatat in jurul orei 15.00 operația de extracție a acestuia a fost făcută abia a doua zi dimineață după ce aceștia ar fi făcut mai multe intervenții
”A internat-o pe la 9 dimineaţa, iar următoarea monitorizare a fost la 15 după-amiaza, când deja era prea târziu. Operaţia a fost făcută după 19 ore de aşteptare. Vă daţi seama prin ce am trecut, mai ales soţia, ea ştiindu-se cu copilul mort în burtă. Abia după câteva telefoane a putut să fie operată şi să i se scoată copilul mort”, a declarat soțul femeii.

Și aici medicul Anca Șerbănoiu spune că au fost respectate toate procedurile și că mama nu a fost nici un moment în pericol iar pentru copil oricum nu se mai putea face nimic: „O sarcină oprită din evoluție nu se extrage imediat. Sarcina oprită în evoluție se poate declanșa pe cale naturală. Fătul poate rămâne în uter până la 2-3 săptămâni fără pericol.”
Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian spune că unitatea spitalicească s-a autosesizat în acest caz și a deschis o anchetă administrativă. Totodată, managerul SJU Buzău spune că spitalul este deschis pentru a clarifica toate aspectele care au dus la tragicul deznodământ
„Vreau să menționez că până la această dată nu ni s-a adus la cunoștință nimic oficial din partea familiei, ne-am autosesizat și anchetăm acest caz pe cale administrativă. Pe parte medicală se va ocupa Colegiul Medicilor iar dacă familia dorește să se adreseze și altor organe abilitate este liberă să o facă noi vom oferi toate datele care ne vor fi solicitate. Conform necropsiei, cauza decesului este o hemoragie cerebrală cauzată de o strangulare de cordon pe un cordon ombilical lung de aproximativ 90 de centimetri care în mod normal este undeva la 55-60 de centimetri”, a declarat Claudiu Damian, manager al Spitalului Județean de Urgență Buzău.

159 COMENTARII

  1. Nu toți sunt asa eu am nascut cu domnul Suteu ,la el am fost la controale pe timpul sarcinii,după 3ani am fost la dânsul pentru un control si nu este asa sa astepte bani sau sa nu te bage în seamă dacă nu i dai nimic
    Vreau sa mai adaug ca pana sa ma duc la dctr Suteu la ultimul control am fost la alt dctr la particular(nu dau nume) domnul respectiv ma chema din 2 în 2 săptămâni timp de 2 luni ma chema la control si imi dădea tot felul de medicamente si de fiecare dată zicea ca nu mai stie cine sunt .în schimb dctr Suteu ma recunoscut după 3 ani la un control mia zis ca am chist si la 3 luni am fost iar la control nu mai aveam chistul.

  2. Anca Serbanoiu….medic….. ?? Un medic ….care de multe ori nu are habar….De meseria pe care o practica …
    Eu am fost la maternitate la ea ,la un control de rutină….toate bune si frumoase….””””Asa spunea ea „””””” (eu mergeam la acest medic de câțiva ani ,deci…ne cunoastem bine ) si am decis cu ea ca sa puna un sterilet, după ce făcuse constatarea că totul e ok !!! Zis si facut….În timp ce punea steriletul o tot auzeam ca repete… ca nu a mai montat un sterilet pe un uter atat de mare ….A terminat treaba si in momentul cand să plec….mi sa facut rau …
    Între timp a venit soțul ei dr Serbanoiu ( ce au vb ei acolo… nu stiu ptr ca au venit împreună la mn sa-mi propună o ecografie…..si abia atunci a aflat că a pus steriletul peste o sarcina de 9 săptămâni….groaznic ce a urmat numai ca eu nu i-am facut denunț si îmi pare rau !

    • Ea nu s-a priceput,ca nu e capabilă,ati avut noroc cu soțul…Si eu am fost la dânsa pt un control,ca imi era rusine sa merg la bărbat,dar nu a stiut sa citească o ecografie si l-a chemat pe soț.Va dati seama cat de capabilă e daca nu a stiut sa vada in ecografie niste chisturi….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.