Medicii din Buzău, fie că vorbim de cei din Spitalul Județean ori de psihologi, alături de asistenți și farmaciști, sunt tot mai deciși să treacă la proteste în perioada următoare.
Declarația recentă a ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, care spunea recent că personalul sanitar nu prea ar avea motive temeinice să iasă în stradă, parcă mai rău i-a înrăit pe cei în halate albe care au pus la punct deja un calendar al protestelor.
Astfel, potrivit unui comunicat remis de Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate, constituită la nivelul județului Buzău, s-a decis că e cazul unor proteste pentru a determina autoritățile să ia măsuri de îmbunătățire a statutului social al personalului din sistemul sanitar și de creștere a veniturilor. Un set de revendicări, valabile și la nivel național, produs de fiecare dintre cei care fac parte din Coaliția Profesioniștilor din Sănătate va fi înaintat Instituției Prefectului Buzău, în vederea sesizării Guvernului. Iată care sunt revendicările comune ale organizațiilor membre ale Coaliției:
– minim 6% din PIB pentru sănătate,
– o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat,
– o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate,
– apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități,
– organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurare unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți,
– consultarea reala a COALIȚIEI profesioniștilor din sistemul de sănătate cu privire la orice măsura ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.
Acestor revendicări li s-au adăugat cele specifice fiecărei organizații profesionale/sindicale.
In zilele în care au fost stabilite mișcări de protest, personalul sanitar din Buzău a stabilit să participe la evenimentele organizate la nivel național, prin reprezentanți. Prima manifestare de protest va avea loc în perioada 18-27 septembrie, când vor fi pichetate sediile Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe și Guvernului. În cazul în care revendicările halatelor albe nu vor fi acceptate, protestele vor continua în luna octombrie, prin organizarea de mitinguri la Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe și Parlament, iar dacă nici în urma acestora nu se vor găsi modalități de soluționare a revendicărilor se va trece la grevă generală în sănătate.
C.D.