Miros insuportabil și zgomot asurzitor produs de sute de câini fac viața un calvar oamenilor din Cernătești

0

Reprezentanți ai Prefecturii, Poliției, Gărzii de Mediu, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au descins, joi, în comuna Cernătești pentru a vedea condițiile în care două persoane cresc în gospodăriile proprii câteva sute de câini și pisici spre disperarea vecinilor care reclama în mod regulat gălăgia și mirosul insuportabil venit dinspre cele două locuințe.

În urma reclamațiilor făcute în ultimii ani instituțiile sus-amintite au dat numeroase sancțiuni și termene de remediere a deficiențelor găsite însă până acum nu s-a reușit găsirea unei soluții pentru a împăca atât locuitorii comunei cât și cele două posesoare de animale.

Discuțiile au demarat la sediul Primăriei Cernătești unde au fost invitate și cele două proprietare de animale care nu au putut face dovada cerințelor minime necesare pentru desfășurarea activității de creștere a animalelor. Mai mult, prefectul de Buzău, Carmen Ichim, le-a pus în vedere faptul că pentru a-și putea desfășura în continuare activitatea ar trebui, conform legii, ca gospodăriile să fie situate la distanță de minim 100 de metri de alte locuințe astfel încât mirosul și zgomotul provenit de la sutele de câini și pisici să nu deranjeze ceilalți locuitori ai comunei.

Dacă în timpul discuțiilor cele două proprietare de animale au susținut că își îngrijesc așa cum trebuie animalele la vizita în teren totul a fost cât se poate de clar și anume că activitatea desfășurată trebuie să înceteze în cel mai scurt timp.

Printr-un miros greu suportabil și un zgomot infernal făcut de sutele de câini lătrând la unison prefectul Carmen Ichim însoțit de primarul comunei și de reprezentanți ai IPJ Buzău, DSP, DSVSA sau Garda Națională de Mediu a încercat fără succes să pătrundă în curtea celor două locuințe. Nici una dintre proprietare nu și-a dat însă acceptul ca cineva să intre în curtea unde trăiesc sute de câini și pisici.

„Am constatat că nu se respectă nici un fel de normă legală nici din punct de vedere al sănătății populației, nici din punct sanitar veterinar și nici din punct de vedere al protecției mediului. Cele patru instituții IPJ, GNM, DSP și DSVSA vor trebui să aplice prevederile legale cu termen clare scadente astfel încât să intre în legalitate. Am discutat cu cele două doamne proprietare ale așa-ziselor adăposturi și-au luat angajamentul că se vor muta dar aceste adăposturi nu pot nicicum să rămână funcționale în mijlocul caselor de locuit. Nu mi-a fost permis accesul, e clar că au ceva de ascuns și nu am putut forța lucrurile pentru că este vorba de o casă de locuit și nu pot intra într-o casă personală ”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

De cealaltă parte și vecinii celor două iubitoare de animale se plâng de situația în care se găsesc doar pentru faptul că se învecinează cu adăposturile improvizate și spun că nu este posibil ca după ani de reclamații să nu se ia nici o măsură.

„Uitați este o gălăgie infernală, un miros greu de suporta, nu putem dormi noaptea am făcut sesizări și în 2017 toată lumea ne dă dreptate dar nu se ia nici o măsură. Vin constată și pleacă li se dau amenzi dar ei le contestă sau le plătesc și rămân în continuare aici. Nu se poate așa ceva. Nu se poate trăi în halul ăsta”, a spus unul dintre vecini.

Situația de la Cernătești trenează de ani buni însă autoritățile sunt cu mâinile legate în lipsa unei legislații clare în domeniu. Din cauza lipsei cadrului legal în ultimii ani cele două crescătoare de câini și pisici au primit numeroase sancțiuni și termene de remediere pe care, de cele mai multe ori, nu le-au respectat însă autoritățile spun că aceasta este singura cale prin care pot face ca la un moment dat să le impună celor două suspendare activității.

„Nici legislația sanitar veterinară nici cea care reglementează normele de conviețuire socială  nu prevăd norme clare despre câte capete de animale ai voie să deții în gospodărie astfel încât să nu produci disconfort. Din păcate s-a ajuns aici. Se impune o modificare a actului normativ și vom transmite obiecțiile noastre Ministerului Sănătății”, a spus prefectul Carmen Ichim.

În urma vizitei în teren de joi celor două crescătoare de animale li s-au dat mai multe sancțiuni și li sa- pus în vedere ca în termen de 3 luni să intre în legalitate atât în ceea ce privește distanța minimă prevăzută de lege pentru amplasarea adăposturilor de animale cât și în privința modului în care îngrijesc animalele și unde aruncă mizeria făcută de acestea. În caz de nerespectare a măsurilor impuse joi autoritățile competente pot decide peste 3 luni suspendare activității celor două iubitoare de animale și desființarea adăposturilor din mijlocul comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.