Muzeul Județean Buzău a redeschis, vineri, după un amplu proces de reabilitare și modernizare Muzeul Chihlimbarului de la Colți. Muzeul Județean devine astfel prima instituție muzeală din țară care deschide, în această perioadă de criză generată de pandemie, două expoziții permanente la sediile externe.

Deschiderea Muzeului a fost făcută în prezența președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a directorului Muzeului Țăranului Român din Capitală, Virgil Nițulescu, a președintelui managerilor de muzee din România, Mocanu Ramona, a oficialităților locale și a localnicilor din Colți.

„Redăm comunei un muzeu emblematic, un muzeu care va scrie istorie la mai bine de 40 de ani de la deschiderea lui la 14 iunie 1980”, a declarat managerul Muzeului Județean Buzău Daniel Costache.

La rândul său președintele Petre Emanoil Neagu a mulțumit autorităților locale și localnicilor care au acceptat cu greu trecerea clădirii Muzeului Chihlimbarului de la Colți în administrarea Consiliului Județean și drept mulțumire a oferit acces gratuit localnicilor din Colți la vizitarea muzeului proaspăt reabilitat.

„De foarte multă vreme această colecție este aici, este o secție exterioară a muzeului județean Buzău dar prin grija domnului director într-adevăr aici va fi un adevărat muzeu. Vreau să mulțumesc domnului primar pentru că a fost o perioadă dificilă când clădirea era în patrimoniul comunității și ne-am chinuit un pic să  convingem localnicii să ne-o dea în administrare. Niciodată nimeni nu va lua clădirea de aici doar că, altfel nu puteam investi pentru realizarea acestei reabilitări. Deocamdată suntem la jumătatea drumului și vrem să continuăm ceea ce trebuie să facem. Comuna Colți face parte din Ținutul Buzăului și vom continua în zonă cu și mai multe investiții odată cu acreditarea Geoparcului Ținutul Buzăului la UNESCO. Sunt condiții absolut civilizate, la nivelul anului 2020. Vreau să vă promit că oricine va fi la Consiliul Județean instituția va fi alături de comunitate. De asemenea, vVreau să anunț pe această cale că în semn de recunoștință față de cetățenii din comuna Colți, toți acești cetățeni vor avea intrare liberă la muzeu”, a spus Petre Emanoil Neagu în cuvântul dinaintea redeschiderii oficiale a Muzeului Chihlimbarului de la Colți.

Vizitatorii Muzeului Chihlimbarului de la Colți pot vedea aici pepite de chihlimbar, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), toate putând fi admirate de către vizitatori într-un concept expozițional nou. Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău. De asemenea, o parte importantă a conceptului expozițional este dedicată “Grotei Nucu-Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre.

Una dintre surpizele pregătite publicului este vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, și magazinul de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa amintiri din Buzău – obiecte personalizate cu imagini din colecțiile muzeului, dar și ale unor monumente istorice din județ.

Programul de vizitare al muzeului este de miercuri până duminică între 10:00 – 18:00, în perioada 1 mai – 30 sept., cu ultima intrare la ora 17:15, respectiv 9:00 – 17:00, în perioada 1 oct. – 30 apr., cu ultima intrare la 16:15, lunea și marțea muzeul fiind închis.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.