Vasile ALECU

Noua Lege a retrocedărilor îi va pune la treabă pe reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale dar şi pe angajaţii prefecturilor. Mai este puțin timp până când legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament va ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu pentru a fi promulgată și din această cauză autorităţile judeţene se pregătesc intens pentru a pune în practică noile prevederi. În forma pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, se speră ca ţara noastră să nu mai ajungă să scoată din vistieria statului sume colosale pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari de terenuri ori case naţionalizate care nu şi au putut redobândi bunurile confiscate în perioada comunistă.
Imediat după ce legea va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, la nivelul fiecărui judeţ se vor constitui comisii de inventariere a terenurilor şi imobilelor revendicate. Noua lege vizează în special restituirile în natură a proprietarilor de drept acolo unde este posibil iar cei care au pierdut în instanţă procesele cu statul, nu vor avea dreptul să revină cu alte cereri.
Dacă terenurile sau imobilele revendicate sunt de interes naţional, atunci comisiile locale de inventariere vor trebui să înainteze situația autorităţilor centrale care vor lua decizia finală în cazul acestor proprietăţi. Cei care vor primi înapoi astfel de terenuri ori imobile vor fi obligați să le păstreze destinația cel puțin 10 ani.
O altă prevedere se referă și la proprietarii care solicită retrocedarea terenurilor care sunt acum islazuri comunale. În aceste cazuri, autoritățile vor fi obligate să organizeze referendumuri locale și doar cu acordul majorității terenurile vor putea fi retrocedate proprietarilor de drept.
La Buzău, inclusiv terenuri ce aparţin acum Staţiunii de Cercetare Legumicolă sunt si vor fi revendicate. Stațiunea de Cercetare Legumicolă a atacat deja mai multe titluri eliberate pe terenuri care i-au aparținut la un moment dat, dar autoritățile speră ca măcar actuala suprafață să rămână în proprietatea stațiunii.
„Cu siguranță vor fi revendicări și după noua lege dar, personal, sper ca stațiunea să rămână măcar așa cum este acum, să nu i se diminueze suprafața de teren și să producă, în continuare, semințe de calitate”, a declarat subprefectul Vasile Alecu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.