Lucrările la proiectul de Extinderea si dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău se desfășoară cu repeziciune și la doar câteva luni de la demararea acestuia clădirea este deja ridicată. Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu,  a verificat, miercuri,  stadiul  lucrărilor la investiția realizată cu bani europeni dar și din fonduri proprii ale Consiliului Județean.

„Nu suntem într-o perioadă foarte fastă din punct de vedere economic dar acolo unde exista profesionalism si mă refer atât la constructor cât și la managementul Spitalului Județean se poate. Practic s-a construit o unitate spitaliceasca de la zero prin fonduri europene dar și noi, Consiliul Județean am făcut eforturi financiare să putem concretiza acest edificiu. Toată investiția pe lângă construcție va mai cuprinde și dotări de la birotică și aparatură medicală. Pe o ultimă estimare va costa undeva la 6 milioane de euro și noi CJ vom face eforturi să aducem această clădire la standarde actuale. Am găsit resursele necesare și le vom găsi n continuare pentru că oricât ne-ar costa, sănătatea oamenilor nu are preț. Probabil că în vara anului următor lucrarea va putea fi dată la cheie chiar dacă termenul de finalizare este decembrie 2023”, a spus președintele CJ Petre Emanoil Neagu.

De asemenea,  valoarea proiectului a crescut cu aproximativ 15 la sută  iar Consiliul Județean a contribuit cu fonduri proprii în valoare de  4-5 milioane de euro.  Chiar și așa președintele Consiliului Județean Buzău spune că banii nu sunt suficienți pentru ca sistemul sanitar să funcționeze cum trebuie și spune că trebuie urgent stabilită o politică națională în ceea ce privește personalul medical.

„Autoritatea județeană investește în infrastructura de sănătate chiar dacă lucrurile la nivel național nu sunt deloc în regulă. Nu e suficient să investim doar în clădiri și aparatură. Este momentul, dacă ai curaj bineînțeles,  să se ia o hotărâre politică chiar dacă se apropie alegerile în doi ani și poate unora nu le convine, să se facă ceva și cu stabilitatea cadrelor medicale pentru medici pe diferite specialități. Dacă nu se reglementează acest lucru printr-o lege și printr-o politică sanitară și medicală care ar trebui să fie prioritatea zero pentru România ,nu o să rezolvăm nimic. Discuțiile sterile din mass-media, televiziune online etc nu duc la nimic bun. Este ușor să arunci pisica în curtea cuiva dar România are o problemă din punct de vedere al cadrelor medicale, din cauza politicii defectuoase pe care o avem în domeniul sanitar. Dacă aceasta nu se schimbă nu o să realizăm absolut nimic. Este, dacă vreți, ca și cum am da un antinevralgic și rezolvăm durerea dar nu și cauzele ei. A venit momentul ca și în politica de sănătate să se trateze cauzele care ne-au adus unde suntem astăzi. Problema este la nivel național și dacă nu se vrea să se rezolve înseamnă că vrem să avem un popor bolnav și, cum se face și în educație, vrem să avem un popor slab educat, bolnav, care să poată fi manipulat așa cum vrem noi politicienii la alegeri. A venit momentul ca și noi politicienii de jos în sus să ne îndreptăm privirea și să fim solidari cu toți cetățenii și să vrem să ieșim din această poveste”, a spus Neagu.

Inginerul Victor Vasilescu, proprietarul societății care se ocupă de construcția noii Unități de Primiri Urgențe a explicat la rândul său că și-ar fi dorit să finalizeze proiectul în acest an dar nu va putea face acest lucru din cauze care nu țin de el.

„Stadiul lucrărilor fizic este undeva la 80 la sută iar cel valoric undeva la 50-60 la sută pentru că dotarea medicală costă probabil mai mult decât clădirea și aceste echipamente se aduc foarte greu. Adică fac comandă astăzi și am termene de livrare undeva la două luni. Unele licitații sunt în curs, altele sunt finalizate. Oricum termenul este decembrie 2023 dar sper ca prin luna iulie să fie totul gata”, a spus inginerul Victor Vasilescu.

La rândul său managerul SJU Buzău, Claudiu Damian,   spune că noua Unitate de Primiri Urgențe va beneficia de un spațiu generos și că angajații din această secție abia așteaptă să se mute în casă nouă.

„Angajații sunt foarte încântați, mai ales cei din UPU care își doresc de foarte mult acest vis care este aproape de a deveni realitate. Este în plan de prin 2015 mai este puțin și o vom da în folosință și este un lucru extraordinar pentru pacienți, pentru angajați dar și pentru confortul aparținătorilor care pot aștepta în locuri bine delimitate. UPU avea și are în prezent, o suprafață de 650 de metri pătrați și o să mai avem încă 1.200 de metri pătrați cu noua clădire. O suprafață generoasă gândită la standarde europene în tot ceea ce privește distanțele și spațiile care trebuie respectate”, a spus Claudiu Damian.

Extinderea si dotarea Unităţii de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău” Codul SMIS 119587

Finantat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2014-2020, Axa prioritară:   8-Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritate de investitie:     8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalitățile reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunitati, Obiectivul Specific 8.2 – Îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență , Operațiunea B – Unități de primiri urgențe

Valoarea totala inclusiv TVA: 28.107.753,20 lei

Valoarea totala eligibila inclusiv TVA: 6.836.999,04 lei

Valoarea cofinantarii eligibile inclusiv TVA : 136.739,99 lei

Valoarea neeligibila inclusiv TVA : 21.270.754,16 lei

Data finalizarii proiectului 31.12.2023

Prin proiect se va realiza un corp de clădire nou, cu regimul de înălțime S+P având suprafaţa construită de 1.153,3mp și suprafaţa desfăşurată de 2.286,14mp.

Compartimentarea spaţiului s-a realizat având în vedere exigenţele  din domeniu precum şi optimizarea actului medical prin asigurarea unor spații suplimentare atât pentru desfășurarea activităților medicale cât și spații care deservesc personalul.

Corpul propus se amplasează in zona parcării existente care se transferă in subsolul clădirii proiectate, conceput ca parcaj, vestiare personal medical și spații de depozitare. Conexiunea se face cu un apendice independent structural plasat in zona imediat vecină rampei de acces in UPU existent.

Accesul și ieşirea din parcaj se face la cele două capete cu rampe proiectate pentru conexiunea cu circulaţiile la nivelul terenului amenajat.

Clădirea va fi echipată cu instalaţiile necesare unei funcționări optime (sanitare, termice, ventilare – climatizare, electrice şi curenţi slabi)  ale căror capacităţi vor respecta exigentele din domeniu. Clădirea va fi dotată cu hidranți interiori. Instalația de canalizare va fi dotată cu stație de epurare proprie pentru deșeuri medicale in vedere respectării exigentelor de sănătate publică. Clădirea va fi dotată cu echipamente și dotări medicale necesare funcționării secției UPU in conformitate cu standardele de referintă in vigoare.

Lucrărilor de construcţtii au început în data 21.02.2022.

Până în prezent au fost executate următoarele lucrări:

– A fost finalizată structură de rezistenţă;

– Au fost executate lucrările de zidărie pentru închideri + termoizolaţi în procent de 85% ;

– Au fost executate tencuieli la pereţii de la subsol si parter  în procent de 85%

– Au fost montate confectiile metalice pe terasa, pentru sustinerea utilajelor;

– A fost executată terasa peste parte în procent de 85%;

– Au fost demarate lucrările de instalaţii, mai puţin instalaţia electrică de curenţi slabi;

– Au fost executate lucrari de betonare cofrare si armare zid de sprijin rampa în procent de 70%;

– Au fost executate lucrari de terasamente rampa în procent de 70%.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.