Nici o speranță pentru însoțitorii persoanelor cu handicap să-și primească salariile pe care nu le-au mai văzut întregi din iunie. Oamenii mai nutreau speranța că își vor lua salariile după ce la finele săptămânii trecute au primit de la Ministerul de Finanțe o hârtie din care reieșea că au fost alocate sume suficiente pentru plata acestor drepturi până în toamnă. Numai că atunci când au cerut explicații autorităților buzoiene, reprezentanții însoțitorilor persoanelor au aflat de fapt cum stau lucrurile: banii alocaţi de Ministerul Finanțelor pentru salariile celor care au în grijă persoane cu dizabilități sunt insuficienţi, fiind alocaţi în funcție de bugetul de anul trecut și nu conform nevoilor actuale.
”Vineri și astăzi am purtat discuții cu instituțiile locale, vineri cu Prefectura Buzău, și astăzi cu domnul Constantin Boșcodeală, pe baza acelui document primit de la Ministerul Finanțelor. Se pare că banii nu sunt. Din discuțiile purtate astăzi, domnul primar ne-a adus un argument prin care putem înțelege că sumele alocate au fost conform bugetului de execuție al anului 2010. Ținând cont de faptul că atunci salariile au fost reduse cu 25%, se pare că de aici a plecat greșeala. Urmează ca și noi, ca organizație non-guvernamentală să revenim la autoritățile guvernamentale cu o scrisoare deschisă prin care să susținem rectificarea bugetară penru insoțitorii persoanelor cu handicap grav, demers care va fi făcut și de Primăria Buzău. Din discuțiile cu domnul subprefect Ovidiu Anghel am înțeles că va susține toate demersurile noastre și ale Primăriei, astfel încât, acești oameni să își primească acești bani”, ne-a declarat astăzi Ionica Tarău, reprezentantul Asociației 1 Iunie.
În aceste condiții, singura speranță pentru însoțitorii persoanelor cu handicap stă într-o rectificare bugetară, care însă nu se știe când va fi operată.
” Până la o altă rectificare bugetară, aceste sume nu sunt disponibile. Membrii Asociației 1 Iunie 2001, angajati ca și asistenți ai persoanelor cu handicap și persoane cu handicap, s-au constituit într-un sindicat care se va afilia la Federația Națională a Sindicatelor Sociale din România, lucru care va dura probabil 2-3 săptămâni, dar până atunci ne vom mai consulta cu alți colegi din țară să vedem ce e de făcut în situația în care nu sunt bani pentru însoțitorii persoanelor cu handicap”, a adăugat Ionica Tarău, reprezentantul Asociaţiei 1 iunie Buzău.
Pe de altă parte, Prefectura Buzău s-a adresat la rândul său Ministerului de Finanţe iar răspunsul de la Centru a fost clar: autorităţile locale trebuie să prevadă sumele pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, a declarat astăzi, subprefectul județului, Ovidiu Anghel.
În județul Buzău, sunt cirva 430 de însoțitori ai persoanelor cu handicap. Oamenii nu și-au mai primit salariile din iulie când au primit doar jumătate din banii aferenți primei luni de vară. De acum însă, situația este și mai grea cu cât autorităţile nu mai au niciun leu în vistierie pentru plata acestor drepturi.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.